KuriózumÍgy vitázzunk veszekedés nélkül

Így vitázzunk veszekedés nélkül

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Függetlenül attól, hogy kivel kerülünk konfliktusba, legtöbben olyan technikákat használunk, amelyek nem a vita megoldását segítik elő, hanem ellenkezőleg, akár egy életre is eltávolíthatnak egymástól ismerőseinktől, rokonainktól, családtagjainktól.

vitaUgyanis egy rosszul megválasztott pillanatban tett kijelentés emberi kapcsolatokat tehet tönkre. Jó hír, hogy ezek a technikák könnyen felismerhetők, és még idejében észhez térve, elkerülhetjük a parttalan vitákat, és kulturált beszélgetést folytathatunk. Vita közben ugyanis a felek mintha képtelenek lennének átlátni a másik gondolatait, és legtöbben a saját meggyőződésükkel vannak elfoglalva. Ezzel addig a pontig nincs is baj, amíg tudatában vagyunk annak, hogy ez szubjektív vélemény, ám a vita hevében néha hajlamosak vagyunk erre objektív igazságként tekinteni. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ha vitapartnerünknek eltér a véleménye, azért lehet ugyanannyira helyes és megalapozott, mint a miénk. Ellenkező esetben könnyen személyeskedéssé, veszekedéssé fajulhat a beszélgetés.

Természetesen jogunkban áll azt gondolni, hogy vitapartnerünk téved, hibát akkor követünk, ha elfelejtjük hozzá tenni, hogy ez csak a mi véleményünk, csak mi gondoljuk így és nem a világ. Ezzel az udvarias formulával ugyan egy potenciális konfliktus melegágyát vethetjük meg, de nagyon fontos, hogy nem sértjük meg vele a partnert. Fontos tudatosítani tehát, hogy a kinyilatkoztatott igazságoknak nincs helye egy kulturált, civilizált vitában, hisz azok csak a a konfliktusok elmérgesedéséhez vezetnek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek