KuriózumÍgy spóroljunk az étellel

Így spóroljunk az étellel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A felérések szerint egy közép-kelet-európai ember évente átlagosan 100 kg élelmiszert dob ki a szemétbe. Pedig számos megoldás létezik arra, hogy takarékoskodjunk az élelmiszerrel, és ne hagyjuk kárba veszni azt. Az alábbiakban tíz intelligens módszert mutatunk be, amelyek által kevesebb élelmiszert dobhatunk ki, és pénzt is spórolhatunk betartásuk által.

huto

Heti menü: ha tudjuk, hogy mit főzünk a hát egyes napjain, könnyebben tervezhetjük a vásárlást, így megússzuk, hogy felesleges dolgokkal tömjük tele a bevásárlókosarat.

Fagyasztóba a zöldségekkel: a zöldségeket dobjuk ki a leghamarabb, mivel nagy mennyiségben vásárolunk belőlük, hogy mindig frissen kerüljenek az asztalra. Viszont, ha lefagyasztjuk, hosszú ideig megőrzi a frissességét, így később is felhasználható.

Fagyasszuk le a megmaradt főtt ételeket: ha nem fogyott el az ebéd, megmaradt a vacsora egy része, szintén érdemes fagyasztóba tenni a maradékot, így azt a hét egyéb napjain is elfogyaszthatjuk.

Jól födjük be a maradékot: ha hűtőbe tesszük a megmaradt ételt, vigyázzunk a helyes tárolásra. A fedővel ellátott edények hosszabb ideig megőrzik az ízeket, és az ételek nem veszik át a hűtőben tárolt egyéb élelmiszerek illatait.

Készítsünk rántották a megmaradt tojásból: ha csak a tojássárgáját használtuk fel, a fehérjéből készítsünk omlettet. Nem szükséges azonnal, tegyük hűtőbe, és nem kell gondolkodni a reggelin. Kísérőként a maradék zöldségeket is felhasználhatjuk.

Listák: tanuljunk meg listákat készíteni. Tartsuk nyilván mindig, hogy mit tárolunk a hűtőben és a fagyasztóládában. Ez segíteni fog bennünket a bevásárláskor, hisz mindig csak a szükséges mennyiséget szerezzük be a hozzávalókból.

A csirkemaradékból ízletes étket készíthetünk: ha egy egész csirkét sütöttünk meg, de nem fogyott el, a maradékkal szendvicseket, tésztákat, salátákat, szószos ételeket egészíthetünk ki.

Levesbe a zöldségekkel: a zöldségek mindig otthonra lelnek a levesekben, így használjuk bátran minden egyes alkalommal.

Gyakoribb bevásárlás: ha háromnaponta megyünk bevásárolni, többet spórolunk, mintha hetente egy alkalommal tennénk ugyanezt. Hisz csupán azt vásároljuk, amire valóban szükségünk van.

Ne öntsük ki a maradék bort: ha nem tudjuk meginni a már kibontott bort, jégkocka formában fagyasszuk le. Később kitűnő alapanyag lehet, például rizottóhoz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek