Egy egyszerű CT-vizsgálat felvételein jól látható, milyen hatással lehet egy fejlődésben levő kisgyerek agyára, ha a szülei elhanyagolják, vagy bántalmazzák. A szenvedés mély nyomokat hagy maga után.

Egy kutatócsoport két azonos korú, de teljesen más élettörténettel rendelkező gyerek agyát vizsgálta. Az alábbi felvételeken két, hároméves kisgyerek agya látható. Az egyiküket érzelmileg bántalmazták, a másik pedig szerető, gondoskodó családban nevelkedett.

A bal oldali képen látható agy jóval nagyobb, mint a jobb oldali, és a strukturális eltérések is jól láthatók.

A bal oldali képen egy átlagos méretű koponyával rendelkező, egészséges hároméves gyerek agya látható. A jobb oldali felvételen pedig egy olyan hároméves gyerek koponyáját láthatjuk, aki sok traumán, gondatlanságon és szenvedésen esett át.

„Ez a gyerek súlyos ingermegvonástól szenved. Ezek a képek tökéletesen illusztrálják az elhanyagolás negatív hatásait a gyermekre és a gyermek további fejlődésére.

A második gyermek agya láthatóan kisebb, és az agykárosodás, az agykérgi atrófia is jól látható” – mondja Bruce Perry professzor, a Texasi Gyermekkorház pszichiátriai osztályának vezetője.

Az elhanyagolt vagy bántalmazott gyerek agya lassabban fejlődik, és az emlékezőképesség szempontjából is problémák léphetnek fel.

Az agysorvadás, amelyet a bántalmazott gyermek esetében megfigyeltek, olyan rendellenesség, amit általában az idősebb, Alzheimer-kórban szenvedő betegekre jellemző.

A családon belüli erőszak áldozataivá vált gyerekeknél nagyobb az agykárosodás veszélye, lassabban fejlődnek, és különböző egészségügyi problémákkal nézhetnek szembe.

Ebbe a kategóriába nemcsak azok a gyerekek tartoznak, akiket fizikailag bántalmaztak, de azok is, akik nem kaptak elegendő szülői szeretetet, vagy erőszakos jelenetek szemtanúi voltak. Ezek a gyerekeknek az érzelmi és szociális képességei is sérülnek, és később nehezebben alakítanak ki kapcsolatot a társaikkal.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.