A 9 éves afrikai fiú fából készített egy kézmosót, a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében. Hihetetlenül boldog, hogy terve működik, és ráadásul díjazták is – tudósít a BBC.

“Jelenleg két működőképes kézmosógép van, de szeretnék még csinálni párat belőle” – mondta Stephen Wamukota.

A találmánynak köszönhetően úgy moshatnak kezet a helyiek, hogy nem kell megérintsék a kézmosógépet, mivel egy lábmeghajtással működő pedál segítségével működik. Amint a mellékelt videóban is látszik, az egyik pedál a szappan adagolóval, a másik pedig egy vödör vízzel van közvetlen kapcsolatban, melyből egyenesen a kézre ömlik a víz. Így teljes mértékben elkerülhető a koszos felületek érintése.

A koronavírus megelőzése érdekében fejlesztette ki Stephen a praktikus szerkezetet, azt szerette volna, hogy térségükben, ahol amúgyis problémák vannak a higiéniával, fel tudja hívni a figyelmet a kézmosás fontosságára.

“A kormány bejelentette, hogy koronavírus járvány van, és ezért gondoltam, hogy megépítem ezt a szerkezetet, hogy segítsem a megelőzést. A tévében láttam, hogy hogyan építik az autókat, és onnan vettem pár ötletet” – mondta Stephen.

Stephen szüleivel és öt testvérével Kenyában, egy Mukwa nevű faluban él. James Wamukota, a fiú apja, nagyon büszke gyerekére.

Hogyan készült a kézmosógép?

“Hazajöttem a munkából, és láttam, hogy Stephen készített egy gépet” – mondta Wamukota a BBC-nek. “Az ötlet teljes egészében az övé volt, én csak segítettem meghúzni a csavarokat. Nagyon büszke vagyok rá” – mondta az apa. Azóta a szerkezet már nem csak Kenyában, hanem a világ más országaiban is elterjedt, Stephen álma, hogy fémből is meg tudja építeni. Stephen az a 68 kenyai között volt, akik megkapták az egyik legrangosabb elnöki hazafi díjat.

Stephen azt mondta, hogy ha nagy lesz, mérnök szeretne lenni, a város kormányzója pedig megígérte, hogy ösztöndíjjal támogatják céljai elérésében.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.