A média formálja a közvéleményt. Így az információk mindig is hozzájárultak a társadalmi mozgalmak létrehozásához és megsemmisítéséhez, pénzügyi válságokat váltottak ki, sőt ideológiai ellenségeskedést is okoztak.

Számos elméletet és tanulmányt szenteltek a tömegmédia befolyásolásának jelenségére. Ezek közül az egyik legjelentősebb Sylvain Timsit francia író 10 pontba foglalt manipulációs stratégiája.

Timsit meg akarta mutatni, milyen pszichológiai eszközökkel tereli el a tömegmédia a nyilvánosság figyelmét a valóban fontos dolgokról. A média úgy manipulálja a közvéleményt, hogy minimalizálja a valós problémák súlyosságát. A cél roppant egyszerű: a társadalmat engedelmesebbé és kevésbé kritikussá tenni.

Tehát lássuk, melyik az a 10 stratégia, amivel manipulálják a véleményünket:

1. A figyelemelterelés módszere

Ez a manipuláció egyik alapvető módszere, egy olyan technika, amellyel a média megpróbálja elterelni a nyilvánosság figyelmét a fontos kérdésekről. Jelentéktelen információkkal halmozzák el az embereket, hogy azoknak ne legyen lehetőségük a politika, a kultúra, a gazdaság és a szociális szféra sürgető problémái miatt aggódni.

A módszer lényege tehát, hogy elterelje az emberek figyelmét a súlyos problémákról, és helyette felhívja a figyelmüket valami jelentéktelen dologra. Így a nyilvánosság triviális témákra összpontosít, és sem ideje, sem lehetősége nem marad reflektálni a fontos kérdésekre.

2. Egy probléma megteremtése és megoldások felvetése

Ennek a stratégiának az a célja, hogy mesterségesen létrehozzon egy olyan problémát, ami miatt az emberek aggódni kezdenek, majd elfogadják, vagy egyenesen kérjék azokat a „megoldásokat”, amelyeket a hatóságok már eleve be akartak vezetni.

Például egy gazdasági válság elindítása annak érdekében, hogy az emberek szükséges rosszként elfogadják a munkavállalói jogaik megsértését vagy a munkabiztonság gyengülését. Egy másik példa az erőszak mértékének eltúlzása, hogy ezáltal a szigorúbb, elnyomó intézkedések elfogadására ösztönözzék az embereket.

3. A fokozatos változtatás stratégiája

A cél az, hogy elfogadhatatlan intézkedésekre kényszerítsék a társadalmat, fokozatosan bevezetve azokat. Ez akár évekig is eltarthat.

4. Későbbre halasztás

A népszerűtlen ötletek elfogadtatásának másik módja, hogy olyan kellemetlen szükségszerűségként tüntessék fel azokat, amikkel a jövőben kell majd szembenézni. Az emberek sokkal könnyebben megbékélnek a közelgő áldozattal, mint a pillanatnyival, mert így a szenvedést is el lehet halasztani. Ez több időt ad a társadalomnak, hogy hozzászokjon a változás gondolatához, és elfogadja azt, amikor eljön az ideje.

5. Leegyszerűsítés

A média általában infantilis beszédet, érveket és intonációt használ. Kívülről nézve úgy tűnik, mintha a befogadók nem lennének elég érettek, vagy nem lennének képesek megérteni bizonyos dolgokat.

6. Hatni próbálnak az emberek érzelmeire

Ez egy klasszikus stratégia, ami elvonja az emberek figyelmét a helyzet racionális elemzéséről. Ezenkívül ez a vágyon és a félelmen alapuló ösztönös viselkedés manipulálása.

7. A tudatlanság ápolása

Egy másik manipulációs stratégia annak biztosítása, hogy az „áldozatok” nem értik az irányításukhoz használt technikákat. Ennek érdekében a hatóságok csökkenthetik az oktatásra fordított kiadásokat, csökkenthetik az ösztöndíjak összegét, emelhetik a mesterképzéshez szükséges tanulmányok költségeit, bonyolíthatják a karrierben való előbbre jutás lehetőségét, stb.

8. A középszerűség terjesztése

A stratégia lényege, hogy elhitessék az emberekkel, rendben van, ha valaki nem iskolázott és nem intelligens. Szeretnél egy példát? Elég bekapcsolni a televíziót, és belenézni valamelyik tévéműsorba.

9. A szégyen- és tehetetlenségérzet felébresztése

Ez a stratégia azt a meggyőződést próbálja meg kialakítani az emberekben, hogy a kudarcaikért egyedül ők maguk a felelősek. Csak azért buknak el, mert nem elég okosak, elég ügyesek és nem dolgoznak elég keményen. Így az emberek csak önmagukat fogják hibáztatni ahelyett, hogy lázadnának a rendszer ellen.

10. Többet tudnak az emberekről, mint azok önmagukról

Ez utóbbi stratégia egy olyan rendszer kiépítésén alapul, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy jobban megismerjék a lakosságot, mint azok önmagukat. Ez a biológia, az idegbiológia és a pszichológia segítségével lehetséges. Ez a stratégia nagyon hatékony a tömegek irányításában.

Ha tisztában vagy ezen stratégiák létezésével, azt is irányítani tudod, milyen mértékben befolyásolnak téged, és eldöntheted, hogyan reagálsz.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.