HolotropikumÍgy erősítsd a gyereked immunrendszerét a hidegebb évszak beköszönte előtt!

Így erősítsd a gyereked immunrendszerét a hidegebb évszak beköszönte előtt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyerekek az iskola-óvodakezdés után sokkal könnyebben megbetegednek, mint az év többi szakaszában. Egy zárt közösségben sokkal könnyebben elkapják egymástól a különböző vírusos, bakteriális fertőzéseket.

Az alábbi dolgokat érdemes megtenni annak érdekében, hogy viszonylag könnyen át tudja vészelni a gyerkőc a hidegebb időszakot.

Táplálkozás

Mivel sokkal kevesebb időt tölt a napon, szabad levegőn, nem jut annyi vitaminhoz a szervezete, mint nyáron. Oda kell figyelni a változatos, vitamin, és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra, főleg a D-, és C-vitamin bevitelre. Az édességeket és a szénsavas üdítőitalokat is ajánlott gyümölccsel helyettesíteni, és amennyire csak lehet mellőzni kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

Pihenés

Az alvás kulcsfontosságú az immunrendszer, az idegrendszer és számos létfontosságú szerv harmonikus működése szempontjából. Hozzájárul a jó hangulat, a pozitív hozzáállás, a testi és lelki egészség fenntartásához. Ha nem alszik elegendő időt a gyerek, akkor nem fejlődik megfelelően a szervezete. Fontos, hogy hozzászoktassuk a gyereket a rendszeres és minőségi alváshoz, amennyire csak lehet minden nap ugyanabban az időpontban feküdjön le, és a déli alvást sem érdemes kihagyni.

Testmozgás

A közepes intenzitású fizikai aktivitás serkenti az immunrendszer működését, mivel növeli a kórokozókkal küzdő NK-sejtek hatékonyságát. Ideális a szabadtéri sportok gyakorlása, de ha ez nem lehetséges, bármilyen típusú fizikai tevékenységet lehet végezni akár edzőteremben, akár otthon. Sajnos gyakori hiba, hogy a szülők nem engedik ki a gyereket a házból, hogy nehogy megfázzon, pedig nagyon fontos a friss levegőn való játszás, sportolás, sétálás télen is.

Káros hatások

A kicsik, mivel gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek, több toxin juthat a szervezetükbe. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük őket. Vigyázni kell arra, hogy ne tartózkodjanak cigarettafüstben, vagy ne sétáljunk olyan környezetben, ahol az autó kipufogógázát kell szívják. De problémát okozhat a zajszennyezés is, pl. ha egy állandó zajforrás megzavarja a délutáni alvást, akkor csökkenhet a koncentrációs képességük, és ingerlékennyé válnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek