HolotropikumHogyan tisztítsuk fülünket helyesen, és mi az, ami egyáltalán nem helyes

Hogyan tisztítsuk fülünket helyesen, és mi az, ami egyáltalán nem helyes

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Fogaink egészségének megőrzése érdekében évente fel kellene keresnünk fogorvosunkat, hogy vegye sorba a rágó szerkezeteket, ellenőrizze, hogy nem-e alakult ki szuvasodás. A szemünkre is oda kell figyelni, rendszeresen kell szakorvoshoz járni kontrollra, de a fülápolást odahaza is el lehet végezni, csak nem mindegy, hogy hogyan.

Fotó: Filantropikum.com
Fotó: Filantropikum.com

A fülben termelődő viasz, vagy más nevén fülzsír a hallójáratban található mirigyek által termelt váladékából származik, ami sok esetben teljesen spontán kiürül, nem kell csinálni semmit, hogy megszabaduljunk tőle, mikor például az állkapcsunkat mozgatjuk, akkor beindul a kiürülés folyamata.

Helytelen tisztítás

Sok esetben érezhetjük úgy, hogy bedugult, vagy viszket odabent a fülünk, ezért az üzletekben kapható fülpálcikákkal, vagy a sminkeléskor használatosa vattás pálcikákkal benyúlunk a fülünkbe, gondolván, hogy ezzel megtisztítottuk a külső hallójáratot. De éppen ezeknek a pálcikáknak köszönhető az, hogy a legtöbben a fül-orr-gégészeten kötnek ki, sok esetben még műtéti beavatkozásra is szükség volt, hogy az okozott galibát megszüntessék.

A fülzsír gyakorlatilag a védekezés szerepét tölti be, savas kémhatást teremt, ez pedig nem kedvez a baktériumok megtapadásának, és az elhalt hámsejteket, szőrszálakat is kifele tolja a hallójáratból, de véd a fülbe jutó portól, víztől is. Ezért egyáltalán nem ajánlott, hogy a pálcikákkal benyúljunk naponta a fülünkbe, hiszen látszólag úgy tűnhet, hogy a fülzsírt megfelelően eltávolítottuk, de közben a ragacsos masszát még mélyebbre nyomtuk be, ahol akár komoly fertőzőgócpont is kialakulhat, de rosszabb esetben még a dobhártya is megsérülhet, kilyukadhat. A fülgyertya használatát is néhány nyugati államban már nem ajánlják, még akkor sem, ha helyesen van alkalmazva.

Helyes tisztítás

  • Ha úgy érezzük, hogy bedugult a fülünk, ez még nem jelenti azt, hogy a problémát a fülzsír okozta. Lehet, hogy fertőzés alakult ki, vagy a dobhártya sérült meg, ezért minél előbb fel kell keresni egy szakorvost.
  • Természetes olajokkal tarthatjuk tisztán, egészségesen fülünket, segíthetjük a fül védekező mechanizmusát. Három csepp ásványi olajat, vagy hidrogén peroxidot melegítsünk fel, majd egy pipetta segítségével cseppentsünk a fülünkbe, majd készítsünk elő egy törülközőt, tegyük a fejünk alá, hagyjuk, hogy az olaj fejtse ki hatását, dőljünk hátra és engedjük, hogy kifolyjon a lé. Ha baj van a dobhártyánkkal, akkor ezt a módszert nem szabad alkalmazni. Ha nincs baj, akkor egy nap kétszer csepegtessünk, de 4–5 napnál nem szabad tovább folytatni a kúrát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek