HolotropikumHa ezt elolvasod, soha többé nem használsz majd fültisztító pálcikát

Ha ezt elolvasod, soha többé nem használsz majd fültisztító pálcikát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Számos ember napi rendszerességgel használ fültisztító pálcikát, sokan reggel és este is ezzel tisztítják fülüket a fülzsírtól. Jó tudni azonban, hogy az otthoni fültisztítás veszélyeket rejthet magában, és a fül-orr-gégészek nem ajánlják a fültisztító pálcikák használatát.

Fotó: Filantropikum.com
Fotó: Filantropikum.com

Mielőtt rátérnénk a pálcikák használatának veszélyeire, szóljunk röviden a fülzsírról és annak hasznáról. A fülviasz vagy fülzsír, orvosi szakszóval cerumen, a hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. Ezen a zsíros masszán kívül, levált hámsejteket, szőrszálakat és a külvilágból a fülbe került port és egyéb szennyeződéseket tartalmazza.

A hámsejtvándorlás következtében a fülzsír folyamatosan halad a termelődés helyétől a külvilág felé, óvva a fül egészségét. Normális esetben a fülzsírt nem kell eltávolítani, hisz az állkapocsmozgással, rágással magától távozik. Füldugulás esetén előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulni, ám a fülzsír felgyülemlését az is okozhatja, hogy sokat piszkáljuk a fülünket.

Kutatások közvetlen összefüggést mutattak ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. Az is kiderült, hogy a szakrendeléseken jelentkező betegeknek több mint fele használt fültisztító pálcikákat, amelyekkel ha túl mélyre hatolunk, komoly károkat okozhatunk magunknak.

Szélsőséges esetben a dobhártya is átszakadhat, az ebből fakadó perforáció pedig akár arcbénulást, szédülést is okozhat. Szakemberek ezért a fültisztító pálcika használata helyett azt ajánlják, hogy ha úgy érezzük, nem távozik megfelelő mértékben fülünkből a cerumen, forduljunk orvoshoz, aki kimossa.

A házi módszerek közül is választhatunk: meleg csapvizet keverjünk össze hideg peroxiddal, ideális esetben szobahőmérsékletűnek kell lenni az oldatnak, és ezzel havonta 1-2 alkalommal, óvatosan mossuk ki a fülünket. Egy másik megoldás szerint keverjünk ecetet vízbe, és hetente 4-5 cseppet csepegtessünk a fülünkbe.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek