OtthonHogyan készítsd el a konyhád tervét?

Hogyan készítsd el a konyhád tervét?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A konyha újratervezése nemcsak időt, hanem komoly anyagi befektetést is igényel. Ezért nem árt, ha mielőbb hozzálátsz a tervezgetésnek, és minden apró részletet kidolgozol, illetve figyelembe veszel. Ne feledd, könnyebb a tervet módosítani, mint később a végeredményt!

Azt is tudnod kell, hogy a konyha újratervezése nemcsak dekorációs jelleggel bír, hanem egyúttal bele kell kalkuláld a falak esetleges megjavítását, egyes vezetékek felújítását, de szóba kerülhetnek átfogóbb munkálatok is, mint például a lakás teljes szerkezetének a megerősítése.

Mielőtt belekezdenél a felújításba, jó ha a bútorokat és az ilyen-olyan tárgyakat összegyűjtöd a lakásból, megóvva azokat az esetleges balesetektől, szennyeződéstől. A tervezéskor pedig tekintettel kell lenned a lakásod teljes felépítésére – ezáltal határolhatod el azt a helyet, amelyet főzésre szánsz majd, és listát írhatsz azokról a hiányzó elemekről, amelyekre szükséged lesz.

Nem szabad figyelmen kívül hagynod az összeget sem, amelyet a korszerűsítésre szánsz. És legalább annyira fontos az is, hogy a számításaid ennek függvényében állítsd össze, hogy utólag ne érjenek meglepetések.

Elméletileg, egy konyhát ezerféleképpen is el lehet képzelni, és szinte bármit meg lehet benne mozdítani, így új helyet szabhatsz meg az elválasztófalaknak, mosogatónak, tűzhelynek és egyéb tárgyaknak annak érdekében, hogy általuk szellős helyiséget nyerj. Azonban mégis létezik egy-két aranyszabály, amelyet tervezéskor mérlegelned kell.

1. Miként használod ki a konyhád?

Vedd számításba a család tagjait, és külön térj ki azokra is, akik intenzívebben kezelésbe vehetik a konyhát. Továbbá, légy tekintettel a baráti vagy családi összejövetelekre is, olyan alkalmakra, amelyek során több személynek is főznöd kell. Majd ne feledkezz meg olyan egyéb tevékenységekről sem, amelyek a konyhában zajlanak, a főzésen és az étkezéseken kívül.

Ha ezzel megvagy, vond be a saját elvárásaid is a tervezésbe, és olyan helyiséget rendezz be, amelyben mindig kéznél vannak a megfelelő eszközök, a kívánt konyhagépek, és a bútorzat is a hozzád inkább passzoló méretben készül.

2. Találd meg a konyhád stílusát

Ahhoz, hogy fel tudd térképezni a leendő konyhád, először meg kell határoznod a stílusát. Gondolj a falak színére, a bútor anyagára és stílusára, valamint azokra az eszközökre, konyhagépekre, amelyekre szükséged van. Amikor a színeknél tartasz, érdemes tekintettel lenned a lakás többi falainak a színére azért, hogy valamennyien összhangban álljanak egymással.

3. Válaszd ki a tökéletes konyhabútort

A konyha létfontosságú eleme a bútor. Ennek olyannak kell lennie, amely elegendő helyet biztosít az élelmeknek, edényeknek, evőeszközöknek és a konyhagépeknek. Továbbá, kézenfekvőnek is kell lennie: nem szabad gátolnia téged azzal, hogy túl alacsony vagy túl magas. Inkább mindegyik rekeszét könnyen elérhetővé kell tennie számodra – nagyon funkcionálisnak kell tehát lennie, és meg kell adnia neked a kellő szabadságot a mozgásban.

Ez esetben sem tanácsos elhanyagolnod a pénzügyi szempontokat, sem pedig azt, hogy honnan vásárolod meg: egy asztalos szakembertől rendelés formájában, vagy készen az üzletből. Mindkét esetben jó, ha tudod, hogy valamennyi konyha egyedi, ezért igencsak nehéz lesz megtalálnod a bele járó tökéletes bútort.

Összességében, a legajánlottabb az, ha kikéred egy tervező véleményét is, még mielőtt belevágnál a felújításba. Ő ugyanis hasznos tanácsokkal láthat el, ugyanakkor biztosan megtalálja majd az optimális egyensúlyt az újratervezés és a befektetett összeg között.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek