OtthonLakásfestés házilag, nyomok nélkül

Lakásfestés házilag, nyomok nélkül

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A lakásfestés hallatán meglehet, hogy első gondolatod ez lesz: nehéz feladat, amelyet csakis a profi szakemberek tudnak tökéletesen végrehajtani. Hát… ez nem így van! Te magad is könnyedén elvégezheted, ráadásul költségmentesen, ha kicsit is odafigyelsz és kellő türelemmel csinálod.

Amennyiben belekezdenél, első jótanácsként fogadd meg: kizárólag minőségi festékekkel és eszközökkel dolgozol! Ellenkező esetben ugyanis fennáll az esélye, hogy valóban igazad lesz, és nem lesz mutatós a végeredmény – ezt egyébként nem magadnak, hanem a silányabb termékeknek köszönheted.

Mire lesz szükséged?

Néhány száraz törlőt és ragasztószalagot is be kell szerezned. Az alap azonban a festék, az ecset, a festőhenger és annak a tálkája, valamint a létra lesz.

A tökéletes szobafestés lépései

1. Készítsd elő a lakást – abban a helyiségben, amelyben sor kerül a festésre, ajánlott egy-két előkészületet végrehajtanod. Told össze a bútorokat, és takard le őket például védőfóliával. Azokat a falakat, amelyeket nem fogsz lefesteni, ragaszd le a tapadós szalaggal, hogy ne maszatold össze őket. De vigyázz, milyent választasz, ugyanis egyes példányok megrongálhatják a falat és a padlót is!

2. A sarkokat ecsettel mázold be – szánj nagy figyelmet a sarkoknak és falak szélének. Hogy tökéletesen befedj minden apró részletet, használj kisecsetet, amelyet csak enyhén mártogatsz bele a festékbe. Így biztos lehetsz a munkádban és abban is, hogy mindenhová jutott a festékből.

3. A nagyobb felületeken használd a festőhengert – mikor elkészültél az apró részletek befedésével, rátérhetsz a nagyobb falfelületek befestésére. Ehhez a legegyszerűbb megoldás a festőhenger. Igen ám, csak ezt is meg kell tanulnod tökéletesen kezelni.

Először is, ne mártsd túlságosan bele a festékbe, mert azon túl, hogy csöpögni fog, csíkokat és foltokat hagyhat maga után. Hogy ezt elkerüld, a henger teljes felületét érintsd a festékbe, majd itasd le a felesleget a tálkába, a vele járó rács segítségével. Csak akkor áll készen a henger, ha nem csöpög le róla egy szem festék sem.

Egy másik módszer arra, hogy megszabadulj az esetleges csíkoktól az, hogy a megfelelő irányba mozgasd a hengert. Például, ha szabályosan, fentről lefele vonulsz végig vele a falon, a mozdulat ideálisnak tűnhet számodra, viszont a falon ismétlődő csíkok keletkezhetnek, ami zavaró lehet. Ezért, a legjobb tanács ebben az, ha cikkcakkban gördíted végig a felületen a hengert.

Avagy, „M”-eket rajzolva vidd fel a hengerrel a festéket a falakra, nagyobb kiterjedésű mozdulatokkal – a mennyezetre és az oldalfalakra egyaránt. Ezt addig ismételd, amíg a fal teljes felületét be nem feded a festékkel. És ne feledkezz meg a hengerre kerülő festék mennyiségéről sem!

4. Fedd be a nehéz területeket is – végül kapd elő újra az ecsetet, és állj rá a nehezen befesthető felületekre, illetve ellenőrizd a festést, és ahol szükséges, javíts ezzel a módszerrel. A festőhengerrel ugyanis előfordulhat, hogy nem tudsz rendesen hozzáférni bizonyos területekhez – például a falba ütött kampók tövéhez, a világítótestek falból kivezető nyílásaihoz, a villanykapcsolókhoz, ajtó- és ablakkeretek széleihez, stb. Az ecsettel azonban könnyedén eltakarhatod a legapróbb hibát is. Érdemes odafigyelned megint a mozdulataidra: a fenti ritmust megtartva dolgozz, cikkcakkban.

Egy normál méterű szobát egyébként 4–5 óra alatt ki lehet festeni. De külön időt kell szánnod a helyiség előkészítésére, a nehéz felületek átvizsgálására és kijavítására, majd a szoba kitakarításra is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek