KuriózumHogy kelt át Mózes a Vörös-tengeren - a tudósok magyarázata a csodára

Hogy kelt át Mózes a Vörös-tengeren – a tudósok magyarázata a csodára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy számítógépes szimuláció megmutatta, hogy kelhetett át Mózes a népével a Vörös-tengeren.

A bibliai magyarázat szerint: „És kinyújtá Mózes az ő kezét a tengerre, az Úr pedig egész éjjel erős keleti széllel hajtá a tengert és szárazzá tevé a tengert, és kétfelé válának a vizek.” – Kivonulás könyve 14:21.

A tudósok úgy vélik, hogy „Mózes csodája” bizonyos természeti jelenségek miatt volt lehetséges.

A számítógépes szimuláció azt mutatja, hogy a vizek szétválasztásához Mózesnek más helyen kellett lennie, mint azt korábban gondolták – állítja a Washington Post egy tanulmány alapján.

Egy korábbi orosz tanulmány azt sugallta, hogy az északnyugati hurrikán erejű szél elválaszthatta a Vörös-tenger vizét, lehetővé téve ezáltal, hogy a zsidók megmeneküljenek az egyiptomi fáraó serege elől. Megállapították ugyanis, hogy egy hosszú zátony húzódik Egyiptomtól a Vörös-tenger északi medencéjének irányában, amely feltevésük szerint a bibliai időkben, vagyis Kr. e. 1500 körül jóval közelebb volt a víz felszínéhez, mint napjainkban.

Ezt a teóriát azonban megkérdőjelezi néhány felmerülő kérdés. A szélsőséges időjárási viszonyok mellett az emberek állva maradni is alig bírnának, nemhogy biztonságosan átkelni a vízen.

Ugyanakkor a Bibliában említett szélirány sem felelhet meg a valóságnak, mivel a Vörös-tenger északról dél fele húzódik. Ezért egy újabb kutatás kizárta a Vörös-tengert, mint lehetséges helyszínt, és arra a következtetésre jutott, hogy a Kivonulás könyvében leírtaknak valahol máshol kellett megtörténniük.

Hogy kelt át Mózes a Vörös-tengeren - a tudósok magyarázata a csodára
63 mph=100 km/h

Carl Drews a tanulmány vezető szerzője és a Nemzeti Légkörkutató Központ kutatója, aki éveken át tanulmányozta a Kivonulás Könyvében leírtakat, felállított egy új elméletet. „A Bibliában az áll, hogy Isten kelet felől fújó széllel választotta ketté a vizet.” – mondja Drews. Ez azt jelenti, hogy el kell felejtenünk a Vörös-tengert, mint lehetséges helyszínt – teszi hozzá a kutató. A tudósok végül arra a következtetésre jutottak, hogy a Bibliában leírt esemény a Földközi-tenger déli részén következhetett be, a mai Port Szaíd közelében.

Számítógépes szimuláció segítségével Carl Drews megállapította, hogy egy körülbelül 100 kilométer/órás keleti szél következtében valóban bekövetkezhetett a bibliai történetben leírt isteni csoda.

„Egy ilyen jelenség okozhatta egy olyan terület szabaddá válását, amin egyfajta hídként át lehetett kelni egy négy órás periódus alatt.” – fogalmazott a kutató.

Drews azt is elmondta, hogy a legnehezebb feladat az volt, hogy rekonstruálni kellett a környéket úgy, ahogy 3200-3500 évvel ezelőtt nézhetett ki.

A szóban forgó tó a Manzala-tó lehetett, amelyet régen Tanisz-tóként ismertek. „A Vörös-tenger esetében egy ilyen szél soha nem választhatta volna ketté a vizet.” – mondta Drews. Azt is hozzátette, hogy a Bibliában „Yam Suf vagy Yam Suph” kifejezés szerepel, ami szó szerint Nád Tengert jelent.

Ez tökéletesen illik a területre, ahol hatalmas mennyiségben állítottak elő papiruszt.

De sok Bibliafordítás Vörös-tengert említ, és így idővel ez lett az általánosan elfogadott terminológia.

Más kutatók is tanulmányozták a Bibliát, köztük Kenneth Kitchen és James Hoffmeier, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a „Yam Suf” egy Szuezi-csatorna mentén található mocsaras terület.

Vajon valóban megtörtént Mózes csodája? Ezt talán soha nem tudhatjuk meg, de annyi biztos, hogy tudományos szempontból lehetséges lenne.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek