A növényi olajok és zsírok a természetben a növények szöveteiben találhatók meg, nagy koncentrációt érve el a magvakban, a gyümölcsök magjában, rostokban, csírában.

http://www.dreamstime.com/-image13472627

Figyelem: ügyeljünk az olajok előállítására. Míg régen a növényi olajokat hidegpréselés útján nyerték, addig a negyvenes évek után a meleg sajtolás, illetve kémiai módszerek kerültek előtérbe. Igaz az, hogy a hidegpréseléssel az eredeti termék olajtartalmának csak 30-40 százalékát lehetett kinyerni, és a meleggel kémiai módszerekkel nyert olajok esetében ez az arány 100 százalék. Minél inkább finomított egy olaj, annál károsabb az egészségre. A finomítással az összes egészséges anyagot (vitamin, ásványok, enzimek) elpusztítják. Az eredmény pedig kemikáliákban és telített zsírsavakban gazdag olaj lesz.

Hideg sajtolás

Ezt a folyamatot 50 C-on végzik, így a nyert olaj megőrzi minden tápanyagát. Ezért ajánlatos a boltok polcáról a hidegen sajtolt, szűzolaj, vagy extraszűz olaj címkével ellátott terméket választani.

Olajbogyóolaj

A legjobb forrása a telítetlen zsírsavaknak és antioxidánsoknak, illetve gazdag vitaminforrás. megtalálható benne az A-, B1-, B2-,C-, D-, E- és K vitamin. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, koleszterin szintet, és megelőzi a patkóbél fekély illetve a gyomorgyulladás kialakulását. Nem utolsósorban serkenti a máj epeelválasztását.

Szőlőmagolaj

Gazdag ásványokban, mint réz, szelén, cink és E-, F-vitaminban. Megőrzi az erek rugalmasságát csökkenti a koleszterin szintet illetve csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát.

Repceolaj

Alfa-linolénsavat tartalmaz, ami az Omega-3 zsírsav előanyaga. Ezért sikeresen csökkenti a magas vérnyomást, koleszterin szintet megelőzve ezáltal a szív-érrendszeri betegségek kialakulását. Ami leginkább előnyére szolgál, hogy nincs íze.

Pálmaolaj

Az afrikai pálma gyümölcsének a húsából nyerik. E vitaminban és karotenoidokban (A vitamin előanyaga. Mindkettő antioxidáns, ami a szabad gyökök ellen véd. Továbbá könnyen emészthető.
Kókuszolaj

A kókuszdió húsából nyert olaj nagyszerű választás sütéshez, a nagy mennyiségű telített zsírtartalma miatt mivel nagyon magas a forráspontja ezért nyugodt szívvel használhatjuk sütéseinkhez.

Ha még nem olvastad itt az alkalom, hogy megtudd a leghasznosabb információkat a jó és a rossz koleszterinről az alábbi linken.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.