KuriózumHa valóban meg akarod változtatni az életedet, kezdj el nemet mondani erre...

Ha valóban meg akarod változtatni az életedet, kezdj el nemet mondani erre a 11 dologra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Belefáradtál a megszokott rutinba, és úgy érzed, nem haladsz előre? Akkor itt az ideje, hogy változtass ezen.

Az életed megváltoztatása nem feltétlenül a hirtelen, hatalmas változásokról szól. Sokszor inkább az a fontos, milyen szokásokkal hagysz fel. Ha komolyan gondolod, hogy pozitív változásokra van szükséged az életedben, itt az ideje, hogy elkezdj nemet mondani a következő 11 dologra.

1. Mondj nemet a halogatásra

Tudod, hogy mi lenne az, amit meg kellene tenned, de folyamatosan halogatod, és a tennivalók listájának végére helyezed a fejedben. Azt mondogatod magadnak, hogy majd később megoldod. A halogatás hatalmas akadály az életben való előrehaladásban. Megrekedünk valahol, és nem tudunk továbblépni.

A sikeres emberek tisztában vannak azzal, hogy a később gyakran azt jelenti, hogy soha, ezért inkább azonnal nekilátnak a megoldásra váró feladatoknak. Ha kísértésbe esel, hogy elhalassz egy teendőt, ne feledd: semmi sem lehet jobb a jelen pillanatnál.

2. Mondj nemet a negativitásra

Észrevetted már, hogy a negativitás gyorsabban elszívja az energiádat, mint bármi más? Olyan, mint egy apró fekete lyuk, ami elszívja az összes pozitivitásodat és lelkesedésedet.

Ez a negativitás több különböző formában jelentkezhet: például egy pesszimista barát, családtag, vagy a saját belső hangunk formájában, ami elkeserítő kritikát fogalmaz meg.

Ha megtanulsz nemet mondani ezeknek a negatív hatásoknak, az nagy lépés az életed megváltoztatása felé. Ha teheted, vedd körül magad pozitivitással. Keress olyan embereket, akik felemelnek és inspirálnak téged, és bátorítsd magadat pozitív gondolatokkal.

Csodálatos dolgokra vagy képes – ne hagyd, hogy a negativitás az utadba álljon.

3. Utasítsd el a túlzott felelősségvállalást

Elvállalsz minden munkahelyi projektet, eleget teszel minden meghívásnak és teljesítsz minden szívességet, amire megkérnek, míg a végén túlterheltnek érzed magadat? Lehet, hogy azt gondolod, így segítőkész és produktív lehetsz, de valójában nem így van, és ezzel csak a végletekig kimeríted magadat.

Fontos, hogy nemet tudj mondani, és ne vállalj magadra túl sokat. Ez nem azt jelenti, hogy önző lennél, egyszerűen csak ismered a határaidat, és tudod, meddig vagy képes elmenni.

Ha mindent készségesen magunkra vállalunk, azzal gyakran csak azt érjük el, hogy semmilyen feladatot nem tudunk igazán jól elvégezni.

Ha azonban gondosan megválasztjuk, hogy mi az, amire elkötelezzük magunkat, akkor ezekre a dolgokra teljes figyelmet fordíthatunk, és így jobban is teljesítünk.

4. Mondj nemet az egészségtelen szokásokra

Mindannyian tudjuk, hogy az olyan egészségtelen szokások, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy az egészségtelen ételek fogyasztása mennyi kárt okoznak.

De vannak olyan apró, ártalmatlannak tűnő dolgok is, amik negatív hatással vannak az életünkre. Ide tartozik például az ülőéletmód is. A legtöbben órákat töltünk egy íróasztal előtt ülve, amikor dolgozunk, de a szabadidőnkben is sokszor ülünk, például egy kanapán a tévé előtt.

Egy tanulmány szerint a túlnyomórészt ülőéletmód idővel egészségügyi problémákhoz vezethet, még akkor is, ha rendszeresen végzünk testmozgást.

Mondj nemet az egészségtelen szokásokra, kicsikre és nagyokra egyaránt. Állj fel és nyújtózkodj óránként, miközben dolgozol. Cseréld le a chipset valamilyen gyümölcsre, és ahelyett, hogy este megnéznél még egy részt a kedvenc sorozatodból, inkább feküdj le korábban aludni.

5. Engedd el a sérelmeket

Ha ragaszkodsz az elszenvedett sérelmekhez, az olyan, mintha mindenhová magaddal cipelnél egy nehéz hátizsákot. Kimerít és megakadályoz az előrehaladásban.

Az a személy, aki megbántott téged, talán nem is emlékszik arra, hogy mit tett, te mégis cipeled tovább a neheztelés terhét.

Az, ha nemet mondasz a haragtartásra, nem azt jelenti, hogy felmentesz valakit a tettei alól, sokkal inkább arról van szó, hogy a saját lelki békédet választod. Lehet, hogy a másik fél nem érdemli meg a megbocsátást, de te igen, és ez az egyik legfelszabadítóbb döntés, amit csak hozhatsz.

6. Az önmagadról való gondoskodás figyelmen kívül hagyása

Az önmagadról való gondoskodás nemcsak önmagad kényeztetéséről szól, hanem arról, hogy foglalkozol a fizikai, mentális és érzelmi egészségeddel.

Ha elfoglalt vagy, ez könnyen háttérbe szorulhat, de ez olyan, mintha nem vennéd figyelembe az autó üzemanyag mérőjét – így végül azon kapod magadat, hogy üres a tank.

Ne áldozd fel a saját jólétedet más teendők kedvéért, szakíts időt a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre, az elegendő alvásra és az olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak neked.

7. Szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól

Mindannyiunk életében voltak már olyan emberek, akik egyszerűen kiszívták belőlünk az energiát. Akik állandóan lehúznak minket, lekicsinyelnek, vagy egyszerűen csak nem tisztelnek.

Senki sem érdemli meg, hogy el kelljen viselnie ezeket a mérgező kapcsolatokat. Nem számít, hogy egy barátról, családtagról vagy éppen párkapcsolatról van szó, kezdj el nemet mondani a toxikus kapcsolatokra, bármilyen nehéz is legyen ez.

A mentális és érzelmi jóléted sokkal fontosabb, mint hogy örömet szerezz valakinek, aki nem bánik veled megfelelően. Nem baj, ha elhatárolódsz. Nem baj, ha meghúzod a határaidat. Nem baj, ha a saját lelki békédet helyezed előtérbe.

8. Ne állj ellen a változásnak

A változás az élet állandó része, legyen szó akár az öregedés folyamatáról, a technológia fejlődéséről vagy az évszakok váltakozásáról. Annak ellenére, hogy elkerülhetetlen, sokan mégis küzdenek ellene.

De miért állnál ellen valaminek, ami potenciálisan jobbá teheti az életedet? Fogadd el a változást, mert bár sokszor ijesztő, hasznos is lehet – esélyt jelenthet a fejlődésre, vagy akár az újrakezdésre.

9. Engedd el a kudarctól való félelmet

Sokan rettegnek a kudarctól, és ez a félelem valósággal megbénítja az embert. Pedig a kudarc nem olyan borzalmas dolog, mint aminek képzeljük. Sőt, gyakran elengedhetetlen, hogy megtanuljuk a legfontosabb leckéket. Ez egy ugródeszka a sikerhez vezető úton, nem pedig a kétségbeesés mélysége.

Mondj nemet a kudarctól való félelemre. Ahelyett, hogy fenyegetésnek tekintenéd, fogd fel inkább lehetőségként, egy esélyként, hogy tanulj és fejlődj. Bízz benne, hogy képes leszel megfelelni a kihívásoknak, és meríts erőt ebből a hitből.

10. Ne hasonlítsd össze magadat másokkal

Egy gyors görgetéssel a közösségi oldalakon azonnal láthatjuk mások legjobb pillanatait – nyaralásokat, sikereket, boldog kapcsolatokat. Könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy elkezdjük másokéhoz hasonlítani az életünket, pedig az igazság az, hogy ennek semmi értelme, és csak megfosztjuk magunkat az örömtől, hiányérzetet és elégedetlenséget ültetve a helyére.

Pedig a te saját utad egyedi és gyönyörű, ez a te történeted, és a maga módján tökéletes.

11. Mondj nemet a középszerűségre

Az élet túl rövid a középszerűséghez. Túl rövid ahhoz, hogy megelégedjünk egy olyan munkával, amit utálunk, olyan kapcsolatokkal, amelyek nem tesznek igazán boldoggá, és megérdemeljük, hogy beteljesüljenek az álmaink.

Itt az ideje, hogy nemet mondj a középszerűségre és igent a kiválóságra. Törekedj minél magasabbra, és soha ne érd be kevesebbel, mint amit megérdemelsz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek