KuriózumHa valóban boldog akarsz lenni az életben, kezdj el nemet mondani a...

Ha valóban boldog akarsz lenni az életben, kezdj el nemet mondani a következő 10 dologra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gyakran hallunk arról, hogy mi mindent kellene tennünk, hogy boldogabb, teljesebb életet éljünk. De mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amikkel fel kellene hagynunk? Akár hiszed, akár nem, nemet mondani bizonyos dolgokra ugyanolyan fontos lehet a boldogságod szempontjából, mint igent mondani másokra.

Ha valóban boldog szeretnél lenni, el kell kezdened elutasítani a következő 10 dolgot.

1. Mindenre igent mondani

Igent mondani nagyszerű dolog lehet. Az igenember című film például pontosan arról szól, milyen lehetőségek tárulnak elénk, ha úgy döntünk, mindenre igent mondunk. De az „igen” nem mindig a megfelelő válasz, és ezt fontos megértenünk, ha boldogok akarunk lenni.

Igaz ugyan, hogy ha igent mondasz, feltárulhat előtted egy teljesen új világ, új élményekkel és új ismeretségekkel, de könnyen azon kaphatod magadat, hogy igent mondasz olyan feladatokra és kötelezettségekre, amiket valójában nem akarsz vállalni, és amiktől esetleg kényelmetlenül érzed magadat. Mindez pedig azért történik, mert bűntudatból nem utasítod vissza mások kéréseit.

Könnyen beleesünk abba a csapdába, hogy mindenkinek a kedvében akarunk járni, de így folyamatosan mások igényeit helyezzük a sajátjaink elé.

Ez pedig nemcsak kimerítő, de boldogtalansághoz is vezet. Kezdj el nemet mondai azokra a dolgokra, amiket valójában nem akarsz elvállalni, a jövőbeli éned hálás lesz érte.

2. Összehasonlítás

Ez is olyan csapda, amibe könnyen beleeshetünk, miközben a közösségi oldalakon görgetünk, mások látszólag tökéletes életének képeit nézegetve, és egyre elégedetlenebbé válunk a saját életünkkel.

Ha állandóan másokhoz hasonlítod magadat – akár a külsőd, a karriered, az anyagi javak vagy a boldogságod terén – ez csak egy mérgező szokás, amely bizonytalanságot és elégedetlenséget szül.

Mindenki a saját, egyedi útját járja, ezért nincs értelme az összehasonlításnak. Fogadd el a saját életutad egyediségét, és kerüld az összehasonlítást.

Koncentrálj a saját fejlődésedre, az elért eredményeidre és arra, milyen emberré válsz ezek által.

3. A tökéletesség hajszolása

Talán azt hiszed, hogy a tökéletességre való törekvés boldogsághoz vezet, de valójában ennek az ellenkezője az igaz: a tökéletesség hajszolása megakadályozza a legtöbb kiteljesedést és élvezetet, amit az élet nyújthat.

Képzelj csak el egy olyan világot, amiben mindenki tökéletes. Ez egyben azt is jelentené, hogy mindannyian egyformák lennénk, ugyanazokat a célokat hajszolnánk, és nagyon gyorsan elunnánk magunkat.

A tökéletlenségek vagy az eltérések azok, amelyek kitűnnek, amelyeket észreveszünk és értékelünk, és amelyekben gyakran a legnagyobb örömet és növekedést találjuk.

Tehát ahelyett, hogy egy elérhetetlen ideált kergetnél, mondj nemet a tökéletességre, és dolgozz azon, hogy elfogadd a hibáidat és a furcsaságaidat. Nem lesz könnyű, de ez mindenképpen szükséges lépés a boldogság felé vezető úton.

4. Haragtartás

Ha valaki megbántott, hajlamosak vagyunk a nehezteléshez való ragaszkodásra, a keserűségre. De próbálj meg megbocsátani és felejteni. A haraghoz való ragaszkodás súlyosan nehezedik a lelkedre, és megakadályozza, hogy előre haladj.

Ez akkor is érvényes, ha a másik féllel elváltak az útjaitok, és már nem beszéltek egymással. Meg kell értened, hogy azzal, ha megbocsátasz annak, aki megbántott, tulajdonképpen nem vele teszel jót, hanem saját magaddal: megszabadítod magadat a keserűség és a neheztelés láncaitól, és sokkal több békének és boldogságnak adsz helyet a szívedben.

5. Az öngondoskodás elhanyagolása

A mindennapi élet rohanásában könnyen megfeledkezhetünk az öngondoskodás fontosságáról, és elhanyagolhatjuk azt. Ez pedig nagyon egészségtelen. Gondoljunk úgy a teherbíró képességünkre, mint egy pohár vízre. Ha a pohár megtelik a mindennap élet okozta stresszel, egy idő után túlcsordul. Ha azonban odafigyelünk az öngondoskodásra, meditációra, helyes táplálkozásra, a szeretteinkkel töltött minőségi időre, stb., meg tudunk birkózni a minket érő stresszel.

A saját szükségleteid elhanyagolása kiégéshez és boldogtalansághoz vezethet. Ezért mindig időt kell szakítanunk saját magunkra, még akkor is, amikor nagyon elfoglaltak vagyunk.

6. Túl sokat vállalunk magunkra

A rohanó élet arra kényszerít bennünket, hogy egyre keményebben és többet dolgozzunk, korábban keljünk, és folyamatosan több és több feladatot vállaljunk magunkra. Ez azonban nyilvánvalóan nem egészséges.

Ha túl sok feladatot akarunk elvégezni egyetlen nap alatt, az stresszhez és kiégéshez vezet, és végső soron megfoszthat a boldogságtól. A pohár folyamatosan túlcsordul, ahogy a kimerültség és az összeomlás között ingadozol, és a boldogságnak nem marad hely benne.

Bármennyire is ellentmondásosnak hangzik, a szabadnapok, amikor abszolút semmit sem csinálsz, hatékonyabbá tehetnek, mivel a testednek és elmédnek egyaránt van ideje a pihenésre és feltöltődésre.

Adj tehát engedélyt magadnak arra, hogy lelassíts, koncentrálj arra, ami igazán számít, és szakíts időt a béke és a csend pillanataira.

7. Az érzések figyelmen kívül hagyása

Az érzelmek elfojtása gyakori hiba, amit a legtöbben elkövetünk. Különösen a túlhajszoltság miatt, hiszen nem vagyunk hajlandók akár egyetlen pillanatnyi pihenést is megengedni magunknak, és az állandó rohanásban szó szerint nincs időnk valóban érezni az érzéseinket.

Igaz, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos kérdések egyre inkább előtérbe kerülnek, de még hosszú út áll előttünk.

Az egyik legfontosabb dolog, amit abba kell hagynod ahhoz, hogy megtaláld az igazi boldogságot, az érzelmeid figyelmen kívül hagyása.

Rendben van, ha szomorúnak, dühösnek érzed magadat, vagy éppen szorongsz. Ezek az érzések nem tesznek gyengévé. Meg kell engedned magadnak, hogy érezd ezeket a negatív érzéseket, nem szabad elzárkóznod előlük, és el kell fogadnod azokat.

Minél inkább elfogadod az érzéseidet, annál erősebb lesz a boldogság is, amikor az utadba kerül.

8. A múltban vagy a jövőben élni

A múlton való töprengés vagy a jövővel kapcsolatos ábrándozás gyakran ellophatja a jelen pillanat boldogságát. Sem a múltban, sem a jövőben nem érezheted át igazán az érzéseidet, hiszen nem vagy ott. Nem tudod megváltoztatni azt, ami már megtörtént, és nem láthatod előre, mit hoz a jövő. De itt és most, a jelen pillanatban sok mindent megtehetsz.

Csak akkor tapasztalhatod meg igazán a jelen szépségét, ha elszakadsz a múlttól és a jövőtől. Őrizd meg az emlékeidet, de ne rágódj a múlt eseményein, és ne aggódj túl sokat a jövő miatt. A legjobb dolog, amit a boldogságod érdekében tehetsz, ha a jelenre összpontosítasz.

9. Ne érd be kevesebbel

Soha ne érd be kevesebbel, mint amit megérdemelsz. Legyen szó akár párkapcsolatról, karrierről vagy személyes célokról, ha kompromisszumot kötsz, az elégedetlenséghez és boldogtalansághoz vezethet.

Bár a tökéletességre való törekvés szintén káros, az sem lehet megoldás, ha elfogadsz valamit, ami nem megfelelő a számodra.

10. Álmaid és szenvedélyeid elhanyagolása

Ha boldog akarsz lenni, nem szabad elhanyagolnod az álmaidat és a szenvedélyeidet. Könnyen belemerülhetünk a mindennapi rutinba, és közben elfelejthetjük, mi az, ami igazán lángra lobbantja a lelkünket.

Ne hagyd figyelmen kívül ezeket a dolgokat, mert később sokkal jobban fogod bánni, ha nem próbáltad meg követni ezeket az utakat, mintha megpróbáltad volna, és kudarcot vallottál volna.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek