KuriózumHa tényleg sikeres akarsz lenni az életben, ne ismételgesd ezt a 14...

Ha tényleg sikeres akarsz lenni az életben, ne ismételgesd ezt a 14 dolgot magadról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szavaknak ereje van, akárcsak a gondolatoknak – és egyedül rajtunk múlik, hogy teremtő vagy romboló hatást érünk el velük. A szabály saját magunkra is vonatkozik: nem kell hangosan kimondanunk az elménkben kavargó gondolatokat ahhoz, hogy megsebezzük a lelkünket, hogy tápláljuk az önbizalomhiányunkat, hogy korlátozzuk magunkat a nagy dolgok elérésében. Ha ránk nézve ekkora hatással bírnak a szavak, akkor mit idézhetünk elő másokban, ha szóvá tesszük őket?

A „nem tudok”, „nem vagyok elég jó” és „sosem leszek rá képes” önbeteljesítő jóslatok. Ugyanígy, ha másoknak címezzük őket, velük is elhitetjük, hogy fabatkát sem érnek – pedig nem így van. Minden ember a maga módján értékes és pótolhatatlan, de ami a legfontosabb, hogy bármire képes, csak akarnia kell. Ahogy ők, úgy te is! Szóval ne engedd, hogy a láthatatlan béklyók megakadályozzanak abban, hogy képességeidet teljes mértékben kiaknázd.

Ahhoz, hogy valóban sikeres légy az életben, fel kell hagynod a negatív mantrák ismételgetésével, és le kell bontanod a mentális gátjaidat. Mert mint minden egyéb, úgy a sikerhez vezető út is az elmédben kezdődik.

1. „Nem tudom megcsinálni”hajlamosak vagyunk alábecsülni a gondolataink erejét, holott ezek jelentős hatással bírnak az életünkre és a jövőnkre. Gyakran ismételgetjük magunkban, hogy „nem tudom megcsinálni”, „nem vagyok elég erős”, főleg új és váratlan helyzetekben. Azonban elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha ezek helyett inkább bátorító szavakkal növelnéd a morált? Olyanokkal, mint például „én irányítom a sikeremet”, vagy „igenis képes vagyok rá”. Másképp hangzik, nem igaz?

2. „Egyszerűen csak szerencsétlen vagyok” – sokan szeretik a szerencsét hibáztatni az életükben bekövetkezett kudarcokért. A helyes viszont az lenne, hogy felelősséget vállalunk a tetteinkért és azok következményeiért ahelyett, hogy a sikert vagy kudarcot kizárólag a szerencsének tulajdonítanánk.

Gyorsan rá fogunk döbbenni, hogy a siker valójában a kemény és kitartó munka eredménye, hogy az elszántságnak és a rugalmasságnak köszönhető. Ahelyett tehát, hogy a szerencsére vársz, teremtsd meg a saját lehetőségeidet.

3. „Kudarcot vallottam” – mindannyian követünk el hibákat, és hozunk rossz döntéseket. Az életnek szerves része, hogy nem mindig sikerül minden, amit eltervezünk. Teljesen normális dolog kudarcot vallani, mert igazából ennek felismerése és tudatos megtapasztalása vezet majd el a sikerhez.

Tekints a kudarcokra úgy, mint fejlődési és tanulási lehetőségekre, és tartsd fenn a pozitív hozzáállást. Egyébként sosem fogsz egyről a kettőre jutni, ha nem vállalod a kockázatot.

4. „Nem vagyok olyan jó, mint mások”ezt most és itt kell abbahagynod. Többet ártasz magadnak, mint használsz, ha másokkal kezded összehasonlítani magad. Tisztában kell lenned azzal, hogy az ő életüknek csak egy kis szeletét látod.

Azt, amit megszépítenek és bemutatnak a világnak. De hogy mi rejtőzik alatta, az számodra egy láthatatlan jéghegy, melybe te sem akarsz belefutni. Fordítsd az energiád inkább az önfejlesztésre ahelyett, hogy versengenél másokkal. Elsősorban magadnak kell megfelelned, erre törekedj.

5. „Túl öreg/fiatal vagyok”egy újabb „kifogás”, melybe szeretünk kapaszkodni. De valójában a kor csak egy számjegy. Azt jelenti, soha nem vagy túl öreg vagy túl fiatal ahhoz, hogy megvalósíts dolgokat az életben. Olyan dolgokat, amelyek számítanak, és amik fontosak neked.

Sok sikeres ember az élet különböző szakaszaiban ért el kimagasló eredményeket. Például van, aki 90 évesen diplomázott, vagy 6 évesen beszél öt idegen nyelvet. Azért pedig, hogy ezt elérje, keményen dolgozott. Fogadd el a korodból adódó előnyöket, és tedd őket a hasznodra.

6. „Nincs időm”két szó, mely világokat döntött össze emberekben, akik egyébként nagyon sokra vihették volna az életben. A prioritások felállítása és az időd hatékony kezelése a céljaid elérése érdekében az egyik legnagyszerűbb képesség, amivel rendelkezhetsz, pont. Ahhoz, hogy jobb, teljesebb emberré válj, fontossági sorrendet kell felállítanod, és időt kell szakítanod arra, ami igazán számít. Mert időd az van – te döntöd el, hogy mire használod el.

7. „Nem érdemlem meg a sikert” – sokan lombozzák le magukat azzal, hogy a felszínre engedik az önmarcangoló lelkiismeretüket. Mégis miért ne érdemelnéd meg a sikert? Mitől lesz valaki méltó rá, és te nem? Ne feledd, hogy ugyanúgy megérdemled a sikert, mint bárki más ezen a bolygón. Egyszerűen kezdj el az elért eredményeidre összpontosítani, és ünnepelj meg minden újonnan megtett lépcsőfokot a felfelé ívelő utadon.

8. „Nem vagyok elég okos” – ha valami okból kifolyólag úgy érzed, nem lennél elég okos ahhoz, hogy nagy dolgokat érj el, tudd, hogy az intelligencia nem az egyedüli meghatározó tényezője a sikernek. Valójában sok híres és sikeres ember nem is olyan okos. És ez fordítva is igaz, mert sok okos ember egyáltalán nem sikeres. Ebből a tanulság az, hogy nem kell túlgondolni, halogatni, kifogásokat keresni a dolgoknak – csak akarni kell, mert a kemény munka bármikor legyőzi a tehetséget!

9. „Majd holnap elkezdem” – halogatás… előbb volt szó róla, hogy kerülni kell(ene). Ha nehezen indulsz el, vázolj fel kisebb lépéseket, melyekkel egyesével foglalkozhatsz.

10. „Nem tudok változtatni” – ha folyton ezt mondogatod magadban, akkor azt is meg kellene kérdezned magadtól, hogy miért? Tényleg igaz ez? Miben lenne más az életed, ha igenis változtatnál dolgokon? Ne korlátozd magad ostoba hiedelmekkel, inkább tápláld az elméd pozitív és motiváló gondolatokkal: „tudok rajta változtatni”, „meg tudom oldani”!

11. „Nem vagyok vezető” – tény, hogy nem mindenki születik vezetőnek. A túlnyomó többség valóban nem az. De nem is kell született falkavezérnek lenned ahhoz, hogy megérdemeld a sikert, vagy akár nagy tömegeket vezess. A vezetés olyan készség, amelyet meg lehet tanulni és fejleszteni. Éppen ezért nem szabad visszariadnod tőle.

12. „Nincsenek meg a megfelelő kapcsolataim” – bár igaz, hogy a megfelelő kapcsolatokkal az ember sokkal könnyebben boldogul az életben, az a kijelentés mégsem állja meg a helyét, hogy ezek hiányában nem juthatsz előrébb. A hálózatépítés, csakúgy, mint a vezetés, olyan készség, amely tanulható és fejleszthető. Soha nem késő elkezdeni a hálózatépítést, találkozni másokkal, és kialakítani a saját kapcsolataidat.

13. „Nincsenek jó ötleteim”ha elkönyveled ezt magadban, akkor ne is várd, hogy ez másképp legyen. Holott a kreativitás és az innováció képessége mindenkiben megvan, így benned is. Csak bátorítanod kell magadat az ötletelésre, és nyitottnak kell lenned az új perspektívákra – lehet, hogy meg fogsz lepődni, mire vagy képes.

14. „Mindent vagy semmit” – egy maximalistát ez a mondat halálra ítélne. A valóságban viszont a dolgok úgy működnek, hogy az igazi fejlődés és a siker általában apró lépések és fejlesztések sorozatának eredménye. Róma sem egy nap alatt épült.

Adj elegendő időt magadnak, hogy átgondold, mibe szeretnél energiát fektetni, és ha megtaláltad az életcélod, ne tágíts mellőle. A siker egyébként egy szubjektív fogalom… Elsősorban neked kell elégedettnek lenned önmagaddal és a teljesítményeddel, a világ pedig túl nagy, hogy boldoggá tedd. Kezdd inkább magaddal, és abba adj is bele mindent.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek