KuriózumHa elvárod ezt a 9 dolgot egy kapcsolatban, akkor irreálisan magasak az...

Ha elvárod ezt a 9 dolgot egy kapcsolatban, akkor irreálisan magasak az elvárásaid

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Van egy vékony határ az egészséges és az irreális elvárások között. Az irreálisan magas elvárások túl merevek vagy követelőzőek, és gyakran nem veszik figyelembe a másik fél érzéseit vagy szükségleteit. Az egészséges elvárások figyelembe veszik mindkét fél érzéseit, igényeit, elősegítve a kölcsönös tiszteletet és megértést.

9 irreális elvárás egy kapcsolatban

1. Tökéletesség

Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy a hibátlan partnert keressük, olyasvalakit, aki minden pontnak megfelel a képzeletbeli listánkon. Az igazság azonban az, hogy tökéletes ember nem létezik – mindannyian követünk el hibákat, ez az emberi természet része.

Tökéletességet elvárni a partneredtől nem csak igazságtalan, de irreális is. Ez állandó csalódásokhoz vezethet, és feleslegesen megterhelheti a kapcsolatotokat.

2. Elvárod, hogy a párod olvasson a gondolataidban

Könnyen beleesünk ebbe a hibába. Elvárjuk a párunktól, hogy kitalálja, pontosan mit érzünk, vagy gondolunk, anélkül, hogy ki kellene mondanunk. Ez azonban teljességgel irreális és igazságtalan. Senki nem képes olvasni mások gondolataiban.

Az igazság az, hogy bármennyire is jól ismer valaki, nem mindig tudja pontosan kitalálni, mi jár a fejedben, és ha ezt várjuk el tőle, az félreértésekhez és felesleges konfliktusokhoz vezethet.

A nyílt kommunikáció minden kapcsolat alapja. Ha valami zavar, vagy szükséged van valamire a párodtól, egyértelműen ki kell mondanod azt.

3. Állandó együttlét

A közösségi média korában könnyű pillanatképeket látni olyan párokról, akik látszólag a nap 24 órájában együtt vannak, és azt gondolni, hogy ez teljesen normális, de ez nem így van.

Azok a párok, akik minden ébren töltött percüket együtt töltik, nem feltétlenül boldogabbak vagy egészségesebbek. Ha elvárod a partneredtől, hogy minden szabadidejét veled töltse, az társfüggőséghez és az egyéni fejlődés elfojtásához vezethet. Fontos megérteni, hogy a külön töltött idő nem veszélyezteti a kapcsolatotokat, éppen ellenkezőleg, lehetővé teszi a személyes fejlődést, amitől a kapcsolatotok is csak erősebbé válik.

4. Konfliktusmentesség

Egyesek úgy gondolják, hogy a tökéletes kapcsolat az, amelyben nincsenek viták vagy nézeteltérések. De a konfliktusok minden kapcsolat természetes részei, és nem lehet azokat elkerülni, sőt, nem is lenne helyes megpróbálni, mivel az egészséges konfliktusok lehetőséget nyújtanak a fejlődésre és egymás mélyebb megértésére – feltéve, hogy megfelelő módon kezeljük azokat.

Konfliktusmentes kapcsolatot elvárni irreális, sőt, akár egészségtelen is lehet. Ez az érzések vagy gondolatok elfojtásához vezethet, csak azért, hogy elkerüljük a lehetséges vitát, ami idővel neheztelést szülhet.

5. Azt várod, hogy a párod teljesen megváltozzon

Normális dolog abban reménykedni, hogy a partnered néhány szokása vagy tulajdonsága idővel megváltozik. De ha azt várod, hogy a teljes személyiségét vagy életmódját átalakítsa, az igazságtalan, és csalódáshoz vezethet.

Elvileg azért vagy együtt a pároddal, mert beleszerettél abba az emberbe aki, nem pedig egy romantikus ideálba, akit te magad kreáltál. Az, ha növekedésre, fejlődésre ösztönzöd, teljesen rendben van, de ha azt várod, hogy teljesen más emberré váljon, az mindkettőtök számára feszültséget teremt.

Ehelyett értékeld őt egyedi tulajdonságaiért, és értsd meg, hogy mindenkinek megvan a maga útja az életben.

6. Feltétel nélküli boldogság

Gyakran azzal az elvárással lépünk egy kapcsolatba, hogy a partnerünk lesz a boldogságunk állandó forrása. Ez romantikus gondolat ugyan, de egyben teljesen irreális is. A párod nem felelős a te boldogságodért – természetesen hozzájárulhat ahhoz, de nem az ő dolga, hogy boldoggá tegyen, ez végső soron rajtad múlik.

Ha elvárod a partneredtől, hogy mindig boldoggá tegyen, az csalódáshoz vezethet, és felesleges nyomást helyezhetsz rá.

7. Elvárod, hogy mindig prioritást élvezz

Csodálatos érzés azt érezni, hogy fontos vagy valakinek, de irreális azt várni a párodtól, hogy mindig téged helyezzen előtérbe. Mindenki életének vannak különböző aspektusai, amik figyelmet igényelnek, legyen az a munka, a család, a barátok vagy a személyes egészség. Lesznek olyan időszakok, amikor ezeknek a szempontoknak kell elsőbbséget élvezniük.

8. A személyes tér teljes feladása

A partnerünkkel való közelség és intimitás minden kapcsolat gyönyörű része. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségünk személyes térre.

Valójában a személyes tér egészséges és elengedhetetlen mindkét fél számára. Lehetővé teszi a személyes fejlődést, elősegíti a függetlenséget, és még az együtt töltött idő minőségét is javíthatja.

Ha elvárod a párodtól, hogy teljesen feladja a személyes terét a kapcsolat érdekében, az idővel nehezteléshez fog vezetni.

9. Osztatlan figyelem

A modern világban, ahol minden pillanatban csak egyetlen telefonhívásra vagy üzenetre vagyunk egymástól, könnyű állandó figyelmet várni a párunktól, ez azonban nem reális és nem is egészséges.

Mindenkinek vannak különböző kötelezettségei és olyan elfoglaltságai, amik lekötik a figyelmét. Ha elvárod a partneredtől, hogy mindig elérhető legyen, vagy azonnal reagáljon, ha keresed, az felesleges nyomást helyezhet rá, és csalódáshoz vezethet.

Csak mert nem tud mindig osztatlan figyelmet szentelni neked, még nem azt jelenti, hogy nem törődik veled. A figyelem minősége többet számít, mint a mennyisége.

Amikor kapcsolatokról van szó, az elvárások trükkösek lehetnek. Meghatározzák a mércét, hogy mit akarunk és mire van szükségünk, de ha ez a mérce irreálisan magas, az csalódáshoz és feszültséghez vezethetnek.

A legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a saját és a párunk elvárásai és igényei között, elősegítve a kölcsönös tisztelet és megértés légkörét. Ez a kommunikációról, a kompromisszumokról, és ami a legfontosabb, az elfogadásról szól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek