OtthonGyerekekre és házi kedvencekre veszélyes növények az otthonunkban!

Gyerekekre és házi kedvencekre veszélyes növények az otthonunkban!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Mindannyian szeretjük, ha növények vesznek körül bennünket az otthonunkban vagy a kiskertünkben, de vajon gondolkodtunk-e el azon, hogy ezek némelyike mennyire veszélyes lehet a gyerekek, vagy a házi kedvencek szempontjából?

Ezért azt javaslom, hogy mindannyian nézzünk utána, milyen növényekből szeretnénk kialakítani a kis kerti oázisunkat! Az alábbiakban néhányat bemutatunk a nem kívánatos példányokból!

A fagyöngy köztudottan emésztési problémákat okoz, és nagy dózisban fogyasztva lassíthatja a szívverést. Emellett hallucinogén hatása is ismeretes, és rendkívül káros lehet a háziállatokra.

A gyöngyvirág rendkívül mérgező vegyületeket tartalmaz. Ezek a meglehetősen kicsi, finom virágok szédülést, hányást, kiütést és hasmenést, sőt halált is okozhatnak, ha a tüneteket nem kezelik időben.

Az angol csipkebogyó egésze mérgező, de különösen a magjai tartalmaznak rendkívüli mennyiségű toxint. Ez az alkaloidokat tartalmazó növény, görcsöket és bénulást, extrém esetekben szívelégtelenséget is okozhat.

A philodendron gyakori növény az otthonokban. Ez a növény irritálja a bőrt és a szájat. Fogyasztása esetén torok duzzanatot, légszomjat, égő fájdalmat és gyomorproblémát is okozhat.

Ricinusolajat tartalmazó növények. A ricinusolaj nagyon hasznos lehet az egészségünkre, de maga a növény, mérgező. A magjuk, a földön természetesen előforduló növények közül a legmérgezőbb anyagokat tartalmazzák. Egyetlen mag elfogyasztása képes megölni egy gyereket.

A rebarbara levelei rendkívül veszélyesek, hiszen veseleállást és akár halált is okozhatnak. Ellenben a rebarbara szára fogyasztható, belőle dzsemet is szoktak készíteni.

A rhododendron és az azálea közkedvelt kerti növény, mely teljes egészében mérgező. Fogyasztása gyomorfájdalmat, légzési nehézséget, bénulást, kómás állapotot, sőt halált is okozhat.

Az oleandert gyönyörű mediterrán hatásáért szeretjük, de a növény fogyasztása végzetes lehet. Egy levél is nagy kárt tehet egy kisgyerek egészségében. Tünetei a mérgezésre jellemzőek, aluszékonyságot és szívritmus zavart okozhat.

A kúszó növények kimondottan a házi kedvencekre nézve jelentenek veszélyt. Fogyasztása esetén, minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz kis kedvencünkkel.

A hortenzia szintén gyakori kerti növény, azonban tudnunk kell, hogy ciánt tartalmaz, mely veszélyes lehet a háziállatokra.

A liliom rendkívül veszélyes lehet a macskákra. Még kis mennyiségben is, a virág pollenje veseelégtelenséget vagy akár halált is okozhat.

A kerti nárcisz ültetését jól gondoljuk meg, ha kutyánk van. A kutya ugyanis a föld kaparása közben, ha egy nagyon keveset is fogyaszt e növény gyökeréből, hasmenést, hányást, szívritmus zavart, hidegrázást és göcsöket szenvedhet el.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek