KuriózumAzok az emberek, akiket gyerekkorukban sokat kritizáltak, gyakran rendelkeznek a következő 10...

Azok az emberek, akiket gyerekkorukban sokat kritizáltak, gyakran rendelkeznek a következő 10 tulajdonsággal

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy olyan világban, ami nagyra értékeli a tökéletességet és a társadalmi normáknak való megfelelést, azok, akiket gyerekként folyton kritizáltak a szüleik, vagy más hozzátartozóik, felnőttként gyakran nehezen boldogulnak az életben. Ez legtöbbször felerősítheti a meg nem értettség érzését, de mások a védekező természetedet könnyen arroganciaként értelmezhetik.

Pedig ez valójában csak egy pajzs, amit már gyerekkorod óta folyamatosan használnod kellett. Valószínűleg többször vádoltak már meg azzal is, hogy túlságosan érzékeny vagy. Ha magadra ismersz ebben a leírásban, olvass tovább, és tudd meg, melyik az a 10 személyiségjegy, ami gyakran előfordul azoknál az embereknél, akiket gyerekkorukban gyakran kritizáltak.

1. Bénító maximalizmus

Az egyik gyakori közös vonás azokban az emberekben, akiket gyerekkorukban gyakran kritizáltak, a maximalizmus. Ez nem meglepő, ha belegondolsz, hogy gyerekként minden apró hibádra vagy hiányosságodra rámutattak.

Mostanra talán már annyira elfogadtad ezt a kritikát, hogy hihetetlenül magas mércét állítasz magad elé, anélkül, hogy ezt másoknak meg kellene tenniük.

Ez ahhoz vezethet, hogy minden feladatodban túlságosan aprólékos vagy, mivel félsz attól, hogy akár a legkisebb hibát is elkövesd. Sajnos ezt a maximalizmust mások gyakran félreértelmezhetik, és megszállottnak vagy akár irányítónak is tarthatnak – holott valójában ez csak egy olyan védekező mechanizmus, amely gyerekkorod óta megmaradt benned.

De annak ellenére, amit mások gondolhatnak, a maximalizmus nem feltétlenül rossz dolog. Valószínűleg nagyszerű dolgok elérésére vagy képes általa. Ehhez azonban fontos, hogy elfogadd, mindenki követ el hibákat, és nem baj, hogy nem vagy tökéletes.

2. Önértékeléssel kapcsolatos bizonytalanság

Az önbizalomhiány gyakran gyötri azokat, akik túlságosan kritikus szülők mellett nőttek fel. Az elsődleges gondviselőktől érkező állandó becsmérlő megjegyzések idővel alááshatják az önértékelésedet, ami ahhoz vezet, hogy mindig kételkedsz a döntéseidben. Végül is, a szülőkre egyfajta istenségként tekintünk, amikor gyerekek vagyunk, és a szavaik megkérdőjelezhetetlennek tűnnek.

Ez az önbizalomhiány az életed számos területére kiterjedhet, a szakmai eredményeidtől kezdve a személyes kapcsolataidig. Maximalizmusodnak köszönhetően szinte tökéletesen végzed el a feladatokat, mégis órákat töltesz azzal, hogy olyan apró, lehetséges hibákat keresel, amelyek valószínűleg nem is léteznek. A kívülállók pedig ezt tévesen határozatlanságként értelmezhetik, pedig valójában csak egy védekezési mechanizmus, amelyet azért fejlesztettél ki, hogy megbirkózz a múltban kapott kemény kritikával.

3. Túlságosan érzékeny vagy a kritikára

Ha gyerekkorodban sokat kritizáltak, annyira hozzászoktál a negatív visszajelzésekhez, hogy akkor is felkészülsz rájuk, amikor nincs is erre okod. Sajnos ez az érzékenység gyakran összetéveszthető a törékenységgel vagy akár a rugalmasság hiányával. Valójában azonban ez egy teljesen természetes reakció arra a kihívásokkal teli környezetre, amiben felnőttél.

Bár fontos, hogy fogékonyak legyünk a visszajelzésekre és az építő jellegű kritikára, azt is fontos megérteni, hogy nem minden kritika építő jellegű. Ha megtanulod megkülönböztetni az építő kritikát a rombolótól, az nagy különbség lehet, és segíthet a fejlődésben, miközben az önbecsülésedet is megvédheted.

4. Hajlamos vagy elszigetelni magadat másoktól

Megnyugtatónak az egyedüllétet? Ez azért lehet, mert ezt biztonságos menedéknek érezheted mások ítélete és rosszallása elől. Valószínűleg szívesebben töltöd az idődet egyedül, egy könyvbe mélyedve, vagy valamilyen más hobbiddal, mint mások társaságában. Ezzel az elszigetelődéssel véded meg magadat az esetleges kritikától vagy ítélkezéstől.

Lehet, hogy mások antiszociális vagy távolságtartó tendenciaként fogják fel az egyedüllét iránti igényedet, de ez messze nem így van. Egyszerűen csak a saját biztonságos teredben érzed jól magadat.

Bár teljesen rendben van, ha időnként szívesen töltesz egy kis időt egyedül, az is fontos, hogy értékes kapcsolatokat ápolj másokkal. Az egyensúly kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy megnyílj néhány megbízható ember előtt.

5. Képtelen vagy kifejezni az érzéseidet

Mivel állandó kritika mellett nőttél fel, valószínűleg korán megtanultad, hogy ha kifejezed az érzéseidet, az még több bírálatot von maga után. Ennek eredményeképpen valószínűleg kialakult benned az a szokás, hogy magadba fojtod az érzéseidet.

A gyerekkorban elsajátított szokások közül sok megvéd minket attól a környezettől, amiben felnövünk, de felnőttként a mi feladatunk lemondani ezekről a szokásokról, mert már nem szolgálnak minket.

Az érzelmek elfojtása ahhoz vezethet, hogy még felnőttként is nehezen tudjuk kifejezni az érzéseinket. Csendes és visszafogott természeted azt jelentheti, hogy nehezen teremtesz kapcsolatot másokkal, nehezen osztod meg sikereidet, vagy nehezen feded fel, amit igazán érzel – attól tartva, hogy elítélnek vagy félreértenek.

Sajnos ezt mások gyakran úgy értelmezik, hogy távolságtartó, vagy egyenesen érzéketlen vagy. Az igazság azonban az, hogy ugyanolyan mélyen érzel, mint bárki más – csak megtanultad ezt elrejteni.

6. Rendkívül empatikus vagy

Ha gyerekkorodban sokat kritizáltak, akkor jó eséllyel kialakult benned egy fokozott empátiaérzés másokkal szemben, mert pontosan tudod, milyen, ha folyamatosan bírálnak, vagy nem értenek meg.

Következésképpen valószínűleg mindent megteszel azért, hogy mások elfogadva érezzék magukat. Te vagy az, aki mindig meghallgat másokat, vigasztaló szavakkal szolgálsz, vagy közbelép, hogy megvédjen valakit, akivel igazságtalanul bánnak.

Ezért azonban sokszor sajnos nagy árat kell fizetned, és az emberek nem mindig ismerik el vagy mutatnak hálát a kedvességedért, sőt, az is megtörténhet, hogy egyenesen kihasználnak.

Az empátia nagyszerű tulajdonság, és, az hogy mindannak ellenére, amin keresztülmentél, a megértést és a kedvességet választod, az erődet és a rugalmasságodat bizonyítja. De ne feledd, hogy önmagaddal szemben is megértőnek kell lenned, mert ugyanúgy megérdemled, mint mindenki más.

7. Folyamatosan mások jóváhagyását keresed

Az állandó kritika gyakran vezethet egy életen át tartó jóváhagyás kereséshez, megfelelési kényszerhez. Mintha még mindig azt az elismerést próbálnád kiérdemelni, amit gyerekként ritkán kaptál meg, és ezért szinte bármit megteszel.

Ezért fáradhatatlanul dolgozol, mindig mindent megteszel akár a munkahelyeden, akár a személyes kapcsolataidban. De sokan egyáltalán nem hálásak ezért, sőt, félreértelmezik a viselkedésedet, és azt hiszik, ezzel próbálod meg felhívni magadra mások figyelmét. Pedig egyszerűen csak a megerősítést keresed, hogy elég jó vagy, annak ellenére, amit gyerekkorodban elhitettek veled.

Miközben így vagy úgy, de mindannyian vágyunk az elismerésre, azt is fontos tudnod, hogy az értékedet nem mások jóváhagyása határozza meg.

8. Nagyszerű humorérzéked van

Furcsa módon, a kihívások ellenére, amelyekkel szembesültél, az egyik tulajdonságod, amit talán kifejlesztettél, az a kiváló humorérzék, elvégre a nevetés nagyszerű védekezési mechanizmus lehet.

Valószínűleg te vagy az első, aki feszült helyzetben elsüt egy viccet, hogy feloldd a hangulatot. Az a képességed, hogy a legnehezebb helyzetekben is megtalálod a humort, a rugalmasságod bizonyítéka.

Persze nem mindenki értékeli a sokszor szarkasztikus humorérzékedet. Sőt, valószínűleg úgy gondolják, nem veszed elég komolyan a dolgokat. De a humorod nem a közömbösség jele, hanem egy túlélési mechanizmus, ami segített megvédeni téged.

9. Hajlamos vagy mindent túlgondolni

Ha gyerekkorodban túl sokat kritizáltak, valószínűleg hajlamos vagy folyamatosan túlgondolni a dolgokat. Képes vagy akár egész éjszaka egy negatív megjegyzésen töprengeni, mert az állandó bírálat arra edzette az agyadat, hogy minden részletet, eredményt, vagy lehetséges forgatókönyvet alaposan kielemezzen.

Még most, felnőttként is azon kapod magadat, hogy újra és újra lejátszol a fejedben bizonyos jeleneteket, beszélgetéseket, megkérdőjelezed a döntéseidet, és folyamatosan a jövő miatt aggódsz.

Az elemzés természetesen segíthet abban, hogy átgondolt döntéseket hozz, de ugyanakkor stresszt és szorongást is okoz. Az igazság az, hogy nem mindenhez van szükség mélyreható elemzésre. Nem baj, ha néha spontán és laza vagy, ha hagyod magad sodródni az árral, és bízol az ösztöneidben.

Az állandó elemzés és túlgondolás nem fogja megakadályozni, hogy időnként rossz dolgok történjenek, de egészen biztosan ellopja a pillanat örömét.

10. Hihetetlenül rugalmas és kitartó vagy

Az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel rendelkezel, a rugalmasság. Átvészeltél egy kemény, kritikákkal teli gyerekkort, és mégis itt vagy, erősen és szilárdan állsz a lábadon. Megtanultad átvészelni az élet hullámvölgyeit, alkalmazkodtál, fejlődtél, és, ami a legfontosabb, minden nehézséget túléltél.

Mások talán nem mindig látják benned ezt az erőt. Lehet, hogy az érzékenységedre vagy a jóváhagyás iránti igényedre koncentrálnak, pedig valójában az acélos rugalmasságod az, ami meghatároz téged.

Lehet, hogy mások túl érzékenynek, idegesítően maximalistának, vagy akár távolságtartónak és érzéketlennek tartanak, de ne feledd, hogy ezek a tulajdonságok azért alakultak ki benned, hogy megvédd magad a kritikától. Természetes védekezések, amiket az agyad azért alakított ki, hogy átsegítsen az életen, és részben ezek miatt tartasz ott, ahol most vagy az életedben.

Olyan kitartó szellemet és rugalmasságot hordozol magadban, ami csodálatra méltó, és lesznek olyan emberek az életedben, akik a felszín mögé néznek, és meglátják benned ezeket az értékeket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek