KuriózumGyakran erősebb kötelék alakul ki a távolsági kapcsolatok során, mint a hétköznapi...

Gyakran erősebb kötelék alakul ki a távolsági kapcsolatok során, mint a hétköznapi kapcsolatok esetében

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Távolsági kapcsolat sújtja a főiskolára menő diákokat, munkájuk miatt költözni köteles embereket kortól függetlenül. Úgy tűnhet, hogy ezek a kapcsolatok halálra vannak ítélve, azonban idővel szorosabbakká válnak, mint a földrajzilag közeliek. A Journal of Communication legújabb lapjában közölt cikkből kiderül, hogy a távolsági kapcsolatok során egy mélyebbről fakadó, sokkal erősebb kötelék és kommunikáció alakul ki a felek közt.

tavkapcsolat
Fotó: Flicker.com

Crystal Jiang, a Hong Kongi Városi Egyetemről és Jeffrey Hancock, a Cornell Egyetemről arra kért több távolsági és földrajzilag közel élő társkereső párt, hogy számoljanak be mindennapi tevékenységükről, melyeket: szemtől szembe, telefon által, videóbeszélgetés által, üzenetek, azonnali üzenetek és e-mail által végeznek. Egy hét után azt vizsgálták, hogy a partnerek mennyi mindent osztottak meg egymásról és intimitásukról és, hogy mennyire voltak képesek megérezni partnerüket. A két csoport összehasonlításakor a két kutató azt találta, hogy a távolsági kapcsolatok esetében a felek sokkal közelebb érezték egymást intimitás szempontjából, amelyet két tendencia befolyásolt: a távolsági kapcsolatban élők hamarabb megosztották dolgaikat egymással és idealizálták partnerüket. Ez a két mozgatórugó sokkal kifejezettebbé vált, mikor egymással üzenetet váltottak aszinkron módon, mert próbálták legyőzni a média általi korlátokat.

A távolsági kapcsolatok évekig feltáratlanok maradtak. Egyrészt azért, mert az emberek azt hitték ritka, másrészt, hogy nem normális. Sok tanulmány foglalkozott azzal, hogy a párok, hogyan tudnak megbirkózni a féltékenységgel és a stresszel. Számtalan tanulmány pedig azt mutatta, hogy a távolsági kapcsolatok nem mindig problémások. Sőt, egyes felmérések azt mutatták, hogy az egymástól távol élők sokkal inkább egyenlők és jobb kapcsolattal rendelkeznek, mint egymás társaságában élő társaik. Ez a tanulmány azt hivatott vizsgálni, hogy tulajdonképpen mi is történik egy távolsági kapcsolat során összehasonlítva azt a „face-to-face” kapcsolatokkal.

Manapság a távolsági romantika sokkal gyakoribb. A párok több okból is kifolyólag elválnak egymástól, amely távolságot a modern technológiák segítségével próbálnak kiküszöbölni. A legutóbbi statisztikák szerint az államokban 3 millió pár él távol egymástól, az egyetemisták 25-30%-a távolsági kapcsolatban él és 75%-uk megházasodik adott ponton. Ugyanakkor az emberek azt hiszik a távolsági kapcsolatok kihívások.

A kutatók szerint: „ a távkapcsolatban élők nagyobb erőfeszítést tesznek, hogy a szeretet és a meghittség megnyilvánulhasson, ami végső soron meghozza gyümölcsét.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek