UtazásGondoltad volna, hogy vízszintes vízesés is létezik?

Gondoltad volna, hogy vízszintes vízesés is létezik?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Első hallásra hihetetlennek tűnik, de valóban léteznek vízszintes vízesések. Ahhoz, hogy saját szemünkkel is lássuk ezt a lenyűgöző természeti jelenséget egészen Ausztráliáig, a Kimberly régióban található Talbot-öbölig kell utazni.

Fotó: wikimedia.org

A különleges jelenséget az árapály mozgások hozzák létre. Apálykor ugyanis a sziklák közötti nyílásokon óriási mennyiségű víz ömlik, áramlik ki, dagálykor pedig a vízszint akár 5 méterrel is megnőhet. A két hasadék egymástól 300 méteres távolságra található.

Az első nyílás tengerre néző része 20 méteres, a másik csak ennek fele, ám a jelenség ez utóbbinál látványosabb, mivel a víz gyorsabban ömlik át a nyíláson. Mivel az árapály jelenségre 6 és fél óránként kerül sor, így egy nap alatt akár többször is megcsodálhatjuk a jelenséget.

Az ausztrál kormány sokat költ a kontinens észak-nyugati partvidékén található természetes területek megóvására, így a jövőben 4 tengeri parkot alakít ki a Kimberly régióban, így a partmenti vizek 48 százalékát nyilvánítják védett övezetté.

Fotó: Flickr.com

A Kimberly régió messze esik a sűrűn lakott területektől, szárazföldön körülményes megközelíteni. Partjainál gazdag korallzátonyok találhatók, és számos olyan delfinfajta él itt, amelyek előfordulása csak erre a régióra jellemző. A partszakasz a hosszúszárnyú bálnák kedvelt szaporodási helye, évente 22 ezer bálna látogat ide mielőtt az Antarktisz felé indulnának.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek