UtazásGiethoorn, Hollandia Velencéje

Giethoorn, Hollandia Velencéje

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Apró hollandus falu fekszik a De Wieden természetvédelmi terület kellős közepén, amit Hollandia Velencéjeként is szoktak nevezni szépsége, és vízzel duzzasztott, keskeny csatornái miatt, ahol mai napig leginkább csónakkal közlekednek a lakosok.

Fotó: Flcikr.com
Fotó: Flickr.com

A romantikus olasz városra emlékeztető falucska nagyjából 50 hidat és közel 8 km összhosszúságú csatornát foglal magába, természetesen kis, takaros kertekkel és házakkal tarkítva. Nevét a Földközi-tenger vidékéről az 1200-as években ide menekült martalócok adták, akiket meglepett a rengeteg kecskeszarv, amit itt láttak lebegni a víz tetején. Egy súlyos árvíz söpört végig akkoriban ezen a vidéken, és így lett a falu neve Giethoorn, ami magyarul annyit tesz: kecskeszarvak.

Fotó: Flcikr.com
Fotó: Flickr.com

Giethoorn, mint turista látványosság, először 1958-ban nyitotta meg kapuit, ha lehet ilyent mondani. Szép számban érkeztek a turisták és olyan hírességek, mint a holland filmipar neves rendezője, Bert Haanstra, aki egy filmet is forgatott itt. Ő beszámolójában azt emelte ki pozitívumként, hogy a helyi motoros csónakok soha nem tapasztalt halk berregéssel működnek, amit szigorú helyi szabályok szorítanak keretek közé. Ebből is látszik, hogy a helyi önkormányzat foggal-körömmel igyekszik megőrizni a környék békéjét és nyugalmát, minden profitlehetőség ellenére.

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

A másik, főképp a turisták által kedvelt kuriózum, hogy a faluban egyetlen út, vagy járda sem található. Elszórtan csupán keskeny biciklis utakat találni, de a közlekedés nagyrészét mindenki halk csónakján oldja meg, amit ingyen használhat a falu területén bárki. Nem zárják le, nem tesznek rájuk lakatot, nem tartanak a tolvajoktól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek