BlogGazdag vagy, ha olyan barátaid vannak, akik...

Gazdag vagy, ha olyan barátaid vannak, akik…

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokszor halljuk, hogy kapcsolatainknak nagy hatása és szerepe van életünkben, de a temérdek elvégzett tanulmány és bizonyíték ellenére, nem mindig értsük meg, hogy kapcsolataink minősége mennyire nagy mértékben képes befolyásolni mindazt, akik vagyunk és ahogyan a világot látjuk és tapasztaljuk.

Nincs olyan, hogy ne lennénk valamivel kapcsolatban. A szülő-gyermek kapcsolat már eleve bélyegét nyomja ránk, a szerelmi kapcsolatok, Istenhez, a természethez, szellemi világhoz fűzött kapcsolatunk, amik által az ember megérik vagy nem, mind-mind szervez részei annak, akik vagyunk.

Ezek a kapcsolatok együtt nagymértékben meghatározzák annak a valóságnak a minőségét, amelyet mindennapjainknak nevezünk. Temérdek kapcsolati forma önmagunkkal és világunkkal, amik megértésére néha egész életeket fordítunk.

Aztán ott vannak a barátok. Azok a misztikus baráti kapcsolatok. Az emberiség története óta igyekeztünk megfogalmazni, leírni a barát fogalmát, a barátság határait, szerepét és tartalmát. Mikor kezdődik egy barátság és hol ér véget? Kit nevezünk barátnak és miért? Általános kérdések, amikre nagyrészt szubjektív válaszok érkeznek.

Egy barát mindenképpen az a személy, aki többnyire támogató szerepet tölt be életünkben. Egy bizalmas, akire lehet számítani, aki elfogad, meghallgat és törődik veled, jól érzed magad a társaságában és mindez kölcsönös, szabad és tiszteleten alapszik. Mindenképpen gazdag vagy, ha legalább egy ilyen barátod van az életed különböző szakaszaiban.

De még ennél is gazdagabb vagy akkor, ha olyan barátaid vannak, akik tudatosan vagy tudatlanul segítenek neked abban, hogy jobb ember legyél. Ők azok, akik jelenlétükkel, puszta mivoltukkal, példájukkal vagy támogatásukkal arra ösztönöznek, hogy fejlődj erkölcsileg, szellemileg, spirituálisan. A jó barát jellemzője az, hogy mellettük ez a fejlődés nem teher számodra. Egy fejlődés lehet fájdalmas, de ilyen barátok jelenlétében egy fájdalmas fejlődés nem lesz teher.

Életünk különböző szakaszaiban más-más mércét állítunk baráti kapcsolatainknak és ez így természetes. Jobb emberré válni egy tiszta mérce, amit nem tud sem becsapni, sem bemocskolni a hamis barátok, fél-barátságok üresen csengő, félszájjal kimondott ígéretei. Ezt a tiszta mércét és barátságot a szívében érzi az ember, a lényének dobogásában. Ott rezeg finoman és szelíden. Onnan teremt köteléket tovább a lélekhez és szellemhez.

Az ilyen barátságokért illik hálát adni. Mindennap. Hiszen ezek a barátságok nagyon ritkák, igazi kincsek, amiket szeretetburokban, ékszerként érdemes hordani a lelkünkben.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek