HolotropikumFogyókúra másképp: méregtelenít és kiűzi a gyulladásokat a szervezetből, miközben a kilókból...

Fogyókúra másképp: méregtelenít és kiűzi a gyulladásokat a szervezetből, miközben a kilókból is lefarag!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gondoskodni a testünkről belülről is épp annyira fontos, mint a külső ápolás. Főleg év elején vagy a tavaszi hónapokban sokan úgy érezzük, itt az ideje egy kis belső takarításnak. Ahogy kezdenek megjelenni az év első friss zöldségei, egyre nagyobb kedvet kaphatunk az egészségesebb táplálkozáshoz azok után, hogy az ünnepek alatt rendesen bepakoltunk a legkiadósabb ételekből.

Az időszakos méregtelenítés nemcsak azért fontos, hogy „levegőhöz juttassuk” az emésztőrendszerünket, hanem azért is, hogy megszabaduljunk a gyulladásoktól a szervezetünkben, különösen, ha már vannak bizonyos (krónikus) betegségeink.

És pontosan ezt ígéri a gyulladáscsökkentő étrend. A gyulladás számos egészségi állapottal együtt jelentkezik, és úgy tűnik, hogy egyes élelmiszerek még tesznek rá egy lapáttal.

Már az is nagy segítség a szervezetünknek, ha (legalább egy időre) lemondunk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásáról, az alkoholról és a vörös húsokról. Ha több növényi alapú ételt vezetünk be az étrendünkbe, azzal nagymértékben segítjük a testünket a gyulladás kezelésében – írja a Medical News Today.

Főként azoknak ajánlott ez a diéta, akik valamilyen (auto)immunbetegségben szenvednek – amikor az immunrendszerük nem úgy működik, ahogy kellene. Ez a működési zavar lehet tartós vagy visszatérő, és belső gyulladáshoz vezethet.

A krónikus gyulladás különböző betegségek, például pikkelysömör, reumás ízületi gyulladás és asztma esetén fordul elő. De az irritábilis bélszindróma vagy a magas koleszterinszint is olyan belső gyulladás eredménye, amit a megfontolt táplálkozás sikeresen meggyógyíthat. Bizonyított tény ugyanis, hogy az étrendi választások segíthetnek a tünetek kezelésében.

Nem kell megijedni! A gyulladáscsökkentő kúra egyáltalán nem bonyolult, csupán van néhány szabály, melyet kötelező betartani. Lényege, hogy az étrendünk nagyrészét gyümölcsök és zöldségek, az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány fehérjék, az egészséges zsírok és a természetes fűszerek tegyék ki. Ez persze azt jelenti, hogy a diéta alatt tilos a feldolgozott élelmiszerek, a vörös húsok és az alkohol fogyasztása. Ennyi!

A gyulladáscsökkentő étrend nem is nevezhető konkrétan diétának, hiszen nem prioritása a súlyvesztés, annál inkább az egészséges táplálkozás, és általa az életfunkciók javítása, a test regenerálása, ami maga után vonhatja a fölösleges kilóktól való megszabadulást is.

Valójában a mediterrán étrend és a DASH-diéta barátságos fúziója, egy étkezési stílus, amely működik, és ami kiváló eredményeket ígér.

A gyulladáscsökkentő kúra alatt fontos az omega-3 zsírsavak és a rostok bevitele. Különösen az olajos halakban található omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladásos fehérjék szintjét a szervezetben.

A rostok is képesek erre a hatásra, ezért érdemes rostokban gazdag élelmiszerekre fektetni a hangsúlyt az étkezéseknél. Mivel a gyulladás jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségekben, az egészséges olajok és a növényi alapú élelmiszerek fogyasztásával enyhíthetők vagy akár meg is szüntethetők a tünetek.

Summa summarum: ebben az étrendben a szabályok a józan észre alapoznak. Csakis olyan ételeket válassz, amelyek a lehető legtermészetesebbek, a lehető legkevésbé feldolgozottak, lehetőleg nyersen vagy párolva, és semmiképpen sem többször felhevített olajban sütve – ez csak ahhoz vezet, hogy még több szabad gyök szabadul fel a szervezetben, amelyek károsítják a sejteket, és növelik a gyulladás és a betegségek kialakulásának vagy súlyosbodásának a kockázatát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek