HolotropikumA fogínyvérzés 6 leggyakoribb oka, ami nálad is könnyen előfordulhat!

A fogínyvérzés 6 leggyakoribb oka, ami nálad is könnyen előfordulhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Gyakran indul meg a fogínyvérzés fogmosás közben, vagy ha almába harapsz, vörös folt jelenik meg a gyümölcsön? Ilyen esetben érdemes szakemberhez fordulnod, mert valószínűleg beindult a fogágybetegség, aminek a következtében akár a fogad is elveszítheted.

A fogínyvérzés 6 leggyakoribb oka, ami nálad is könnyen előfordulhat!

Mihaela Dan fogszakorvos most elmondja, hogy melyek a fogínyvérzés leggyakoribb okai.

1. Bakteriális plakkok

A fogínyvérzések 80 százalékban a bakteriális lepedékek, plakkok miatt alakulnak ki, hiszen ezen fertőzések miatt a fogíny eltávolodik a fogtól, és beindul a fogromlás, a zománc károsodása.

“A helyes fogmosás, a fogselyem, valamint a szájvíz használatával mérsékelni lehet a vérzések gyakoriságát. Lehet kapni színező tablettákat, amely így jelzi, hogy hol gyakori a lepedék, így a tisztítást elsősorban ott kell elkezdeni” – mondja a szakorvos.

2. Hormonális változások

A nők hormonrendszerének változásai, például a terhesség alatt, befolyásolhatják a fogíny egészségét, amely megduzzad, begyullad és vérzik. Ebben a periódusban kiemelten oda kell figyelni a fogápolásra, a szájhigiéniára, mert egy esetleges bakteriális fertőzés csak súlyosbít a helyzeten.

3. Egyhangú táplálkozás

Ez nem kellene különösebb gondot jelentsen, hiszen ma már számtalan élelmiszer közül lehet válogatni, mégis sokan nagyon egysíkúan táplálkoznak, pedig a változatos, vitamindús ételek fogyasztásával meg lehet előzni a fogíny problémákat. Ilyen esetben a zöldségek, gyümölcsök nem szabad hiányozzanak az asztalról.

Ezt már olvastad? Egy újabb elmélet a fogszuvasodásról! A savas közeg miért nem hat a nyálkahártyára, fogínyre vagy a nyelvre?

4. Dohányzás

Amellett, hogy az egész szervezetre károsan hat a dohányzás, ez a fogínyekre is igaz. A káros füstmolekulák megakadályozzák az immunrendszert, hogy megfelelő védelmet nyújtson a fogínyeknek, így akik rendszeresen dohányoznak, gyakrabban szembesülnek fogínygyulladással, vérzéssel. Ezért is érdemes leszokni a füstölésről.

5. A szájhigiénia hiánya

Ha elmarad a rendszeres fogmosás, akkor idővel megbetegedhet az egész fogínyrendszer, főként mert egyre több, kórokozókat tartalmazó lepedék halmozódik fel. Nos, ezeket el kell távolítani, és félévente el kell menni fogorvoshoz, aki a fogköveket is leszedi.

“Az nem jó, ha vérzik a fogunk, és abbahagyjuk a fogmosást, fogselyem használatát, hiszen ekkor is meg kell mosni a fogakat, mert különben a baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak, és ennek komolyabb következményei lesznek” – hívja fel a figyelmet a fogorvos.

Ezt már olvastad? Így gyógyítsd természetesen a fogínygyulladást és a fogszuvasodást!

6. Bizonyos gyógyszerek használata

Többek között a vérnyomás-csökkentő gyógyszerek is elősegíthetik a fogínyvérzést, mert csökkentik a nyálképződést, amely viszont védelmet nyújt a fogak, az íny számára.

“Egy másik ok a K-vitamin hiány, ami fogínygyulladást okozhat, amit érdemes pótolni. Egyébként a fogínyproblémák a korai szakaszban még hatékonyan gyógyíthatók, de ha nem kezelik időben, akkor nagyobb bajok származhatnak belőle” – figyelmeztet a fogorvos.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek