Figyelem: Ha így készíted el a húst, nem keletkeznek benne rákkeltő anyagok!

A legtöbb szakember szerint a roston sült húsok sütése közben rákkeltő anyagok keletkezhetnek, amelyek rátapadnak a húsra, onnan pedig bekerülnek a szervezetben. Azonban Melanie Polk, az amerikai táplálkozás-nevelés intézet rákkutató osztályának munkatársa cáfolja ezen állítást.

Figyelem: Ha így készíted el a húst, nem keletkeznek benne rákkeltő anyagok!

De mit lehet tenni, hogy elkerüljük a rákkeltő anyagok keletkezését?

A válasz egyszerű: be kell pácolni a húst. Ugyanis több kutatás során a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy amennyiben bepácoljuk a csirke-, a marha-, vagy a sertéshúst, azzal csökkentjük a heterociklusos vegyületek jelenlétét, amelyekből rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel, ha a hőmérséklet meghaladja a 160 Celsius fokot.

Ezen heterociklikus vegyületek leginkább a gyomor-, a máj-, a bőr-, a mell-, a tüdő és a végbélrák kockázatát növelik.

Melani Polk szerint, ha zsírban gazdag húsokat nyílt láng és füst éri, akkor nagy eséllyel heterociklusos vegyületek keletkeznek, hogy csökkentsük ezen vegyületek kialakulásának esélyét, előbb a húsokat pácoljuk be.

A kaliforniai Lawrence Livermore National Laboratory szakemberei is megállapították, hogy a csirkehús roston sütése esetén a a heterociklusos vegyületek 99 százalékban jelen vannak. A tudósok szerint nem kell különleges pácolási technikát alkalmaz, elég ha a húsokat olívaolajas, enyhén cukros páclébe áztatjuk be, amihez hozzáadunk friss citromlevet, sót, mustárt és fokhagymát.

Ezt már olvastad? Ez történik a szervezetedben, ha abbahagyod a húsfogyasztást!

A Natural Medicine Journal szaklap szerint barna sörbe is beáztathatjuk a húsokat, így jelentősen csökkentve az ártalmas vegyületek kialakulását.

Melanie Polk szerint azért érdemes például citromlevet és fokhagymát tenni a páclébe, mert ezek antioxidáns tartalma semlegesíti a rákkeltő anyagokat.

A szakértők ugyanakkor azt ajánlják, lehetőleg soványabb húsokat süssünk meg, a lehető legrövidebb idő alatt, hogy ne legyen idő a rákkeltő anyagok felszabadulásának.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top