KuriózumFerenc pápa: az evolúció létezik

Ferenc pápa: az evolúció létezik

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Isten nem egy „varázspálcás varázsló”, és az evolúció, valamint az ősrobbanás valós elméletek – fogalmazott Ferenc pápa a Pápai Tudományos Akadémián. A Szentatya szavait a szakértők úgy értelmezik, hogy azok végzetes csapást mérnek a kreacionizmusra és az intelligens tervezés elméletére, amelyeket XVI. Benedek pápa is támogatott.

Fotó: CNS/Paul Haring
Fotó: CNS/Paul Haring

Ferenc pápa kijelentette, sem az evolúció, sem az ősrobbanás elmélete nem összeegyeztethetetlen az Isten létezésével, hanem igénylik azt.

„A Teremtés könyvét olvasva, azt gondolhatjuk, hogy Isten egy varázspálcás varázsló, aki bármit képes megtenni. Ez nem így van” – mondta a katolikus egyházfő.

Hozzátette: a jelenlegi tudományos gondolkodás szerint az ősrobbanás a világ eredetét magyarázza, ám ez nem mond ellent az isteni teremtő beavatkozásnak, hanem igényli azt. Az evolúció kapcsán ugyanígy vélekedett a pápa, valami kellett, ami később tovább fejlődhetett.

A pápa megnyilvánulása a teista evolúciót támogatja. A teista evolúció és az intelligens tervezettség közötti különbség abban áll, hogy a teista evolúció támogatói általában teljesen elfogadják a fejlődési folyamat azon leírását, amit az ateista evolucionisták vallanak: a változások természetes szelekció révén történnek, a fajok egymásból, apró lépésenként fejlődnek ki, és az egész változássorozat hátterében a Teremtő akarata húzódik meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek