OtthonFeng Shui: A Yin és a Yang

Feng Shui: A Yin és a Yang

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Feng Shui Öt Eleme mellett a Yin és a Yang jelenti a kínai művészet egyik alapelemét. A Yin és a Yang elmélete egyike a legősibb filozófiai teóriáknak, amely a matematikában és egyéb tudományokban is megmozgatta a tudósok agytekervényeit a dolgok megmagyarázásában.

Már ezerféleképpen közelítették már meg a Yin és Yang fogalmát, és legalább még ennyiféleképpen lehetne értelmezni azt. Az viszont egyértelmű, hogy az egyik legfontosabb a Feng Shui gyakorlásában. Az alábbiakban feltárjuk neked ezen elmélet alapvető jellemzőit, hogy te is megértsd annak alkalmazását és működését.

Ha jártas vagy a számítógépes programokban, programozásban, akkor nem ismeretlen számodra, hogy valamennyi számítógépes program bináris kódban íródott. Vagyis, csakis két szimbólum létezik: a 0 és az 1. Így függetlenül attól, hogy milyen bonyolult is egy program, úgyis lebontható a 0 és 1 kódokra. – Ez egy ideális példa arra, hogy szembesülj vele, miként alkothatnak egyszerű elemek hatalmas komplexitásokat.

Ha az univerzumra térünk át, itt is megfigyelhetjük, hogy minden az anyagra és az energiára, vagy a kettő kombinációjára vezethető vissza.

A Feng Shuiban mindennek van egy ellentétes oldala – ez a Yin és a Yang. Míg az anyag a Yin, addig az energia a Yang. Ha a föld a Yin, akkor az ég a Yang. Ugyanígy lehetne folytatni a sorozatot a nappal és a holddal, a nővel és a férfival. Ezek mind olyan Yin és Yang párosok, amelyek nem létezhetnek a másik nélkül. Nincs energia anyag nélkül, és anyag sincs, ha nincs energia, ami összetartsa annak struktúráját.

Ugye milyen egyszerű? De messzemenően sem unalmas! Sőt, lehet néha bonyolult és nagyon érdekes is. A zene dallamát például 1, 2, 3, 4, 5, 6 és 7-es jegyekből alkothatod. Viszont nincs az a kombináció, amely a megalkotott dallamok listájának végét jelölné! És nem létezik az a szám sem, amely az új megírható számítógépes programok végső számát adná meg. De egyetlen PC programot sem lehetne létrehozni csupán 0-val vagy 1-el. Illetve zenét sem lehetne alkotni a Yin és Yang hangjegyek jelenléte nélkül.

Tehát a Yin és a Yang ellentétesek, de mégis mindig együtt léteznek, egyik sem lehet meg a másik nélkül. Úgy képzeld el, mint egy érme két oldalát: egyik a Yin, másik a Yang. Ha nem létezne egyik oldal, nem létezne érme sem. Ha nem volna föld, az ég is értelmetlen lenne. Mint ahogyan a mi létünk függ az univerzumtól, úgy az univerzum sem létezne nélkülünk! Vagy ha nem volna a halál, az életnek sem volna értelme.

Amint egyik régebbi cikkünkből kiderült, a Yin és a Yang a Chi energiának az áramlásáért is felelős, pontosabban a Chi az Öt Elem mellett a Yinre és a Yangra is osztható. Az emberi lét például pozitív és negatív energiákra tagolható. Lehet egyaránt jó és rossz, mint ahogyan a gondolataink és az érzelmeink is lehetnek pozitívak vagy negatívak.

Az érzéseink és gondolataink, bármilyen jellegűek legyenek, mind elektromos impulzusokból – energiából állnak, amelyet a legbonyolultabb és legerősebb földi anyag – az emberi agy generál. Az agy tehát termelhet úgy Yin, mint Yang energiákat. A düh vagy agresszió például Yang energia, ezzel szemben a depressziós passzívitás, közömbösség a Yin.

A tudósok kimutatták, hogy a düh vagy a depresszió által felszabaduló kémiai folyamatok nagy hatással vannak az ember fizikai és mentális egészségére. Ebből pedig a leépítő (a Yin) energiák kapnak erőre. Ezért fontos, hogy kontrollálni tudd az elméd és a gondolataidat, ugyanis a Yin vagy a Yang túltengése felboríthatja a benned lévő egyensúlyt.

Amint már tudod, a Feng Shui éppen ezért „van kéznél” – hogy segítsen megőrizni a körülötted lévő Yin és Yang energia egyensúlyát. Az Öt Elem abban segít neked, hogy kijavíthasd a közvetlen környezetben adódó diszharmóniát, felhasználva az elemek Yin és a Yang tulajdonságait – például a színeket. Így teremthetsz összhangot magad körül, amely pozitívan, megnyugtatóan hat az elmédre és feltölti azt Chi energiával. De erről már csak a következő „Feng Shui leckében” olvashatsz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek