OtthonA fa, a föld, a tűz, a víz és a fém a...

A fa, a föld, a tűz, a víz és a fém a Feng Shuiban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ígéretünkhöz híven, hozzuk a Feng Shui tanításairól szóló következő ismeretcsomagot, amelyben ezúttal a múltkor megemlített Öt Elemet boncolgatjuk részletesebben.

Mint ismert, az előző „leckében” a Feng Shui művészetének elemeit vázoltuk fel, onnan vezetve le azokat, hogy a Chi energia több részre is tagolódhat – a Yin és a Yang, valamint az Öt Elem részekre, amelyek különböző jellemvonásokat hordoznak ugyan, de mégis tökéletes összhangban állnak egymással.

Az Öt Elemről – a fáról, földről, vízről, tűzről és a fémről – azt mondtuk olyanok, akárcsak az emberek: egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek.

1. A víz például, ha csobog és áramlik, a kapcsolatokat, a kommunikációt, az egészséget és a szakmai lehetőségeket, jólétet jelképezi. Azonban ha állóvízként van jelen, pénzveszteséget, egészségügyi problémákat jelöl. Ugyanakkor az érzelmekkel és érzésekkel – nedvességgel és hidegséggel – is kapcsolatba hozzák, valamint a nővel és a Yanggal is. A színe fekete, az égtája pedig Észak. A Feng Shui alapeleme – „víz és levegő” –, amely nélkül nem létezne az élet a földön.

2. A fa a fejlődést, tervezést és a kreativitást népszerűsíti. Erős anyag lévén, a haragot és a depressziót is képviseli, ugyanakkor az új élet kezdetét is szimbolizálja. Kék-zöld színekkel azonosítják. Fából készült tárgyakat használhatsz arra, hogy megerősítsd a benned lévő motivációt, ihletettséget és szenvedélyt anélkül, hogy nyomasztóvá tennéd otthonod. Azonban, hogy segítsd a Chi energia áramlását, inkább élő fát (növényt) is vigyél be a lakásba, lehetőleg a lépcső aljába.

3. Amióta a fémek az energia továbbítójaként ismertek, azóta tartják számon a Feng Shuiban olyan elemekként, amelyek energiát visznek be a helyiségekbe, és amelyek vonzzák, gerjesztik a figyelmet. A gazdagság és a védelem szimbólumai, a Feng Shuiban pedig a rendezettséget jelölik. Ugyanakkor több fémtípust hoznak kapcsolatba az egészséggel – például több személy is visel magán rézből készült karperecet. Azonban csínján kell bánnod a fémekkel! Ha többet vonsz be belőlük a lakásba, túl sok energiát szívnak magukba, amely végül ártalmas lehet. A Feng Shui több fémet is támogat – például az acélt, alumíniumot, bronzot, ezüstöt, aranyat, vasat vagy fehérfémet. Ezek közül nyugodtan, de mértékkel válogathatsz.

4. A föld mint anyag szilárd és tartós, a Feng Shui elemeként pedig megőrzi ezen tulajdonságait: biztonságot, stabilitást, tartósságot képviselve. Több élőlénynek és földrajzi képződménynek az élettere: hegyeknek, fáknak, állatoknak, embereknek, barlangoknak, sivatagoknak. A lakások pedig a föld elemeiből állnak össze: fából, csempéből, téglából, kőből. Nélkülözhetetlen azokban a helyiségekben, ahol túl sok a mozgás.

5. A tűz az öt elem közül a legerősebbet jelenti – nem hiába változtatta meg az emberiség sorsát annak felfedezése. A színe a piros, és a férfival azonosítják. A vulkánokat, bármilyen fényforrást, a sárkányt – a kínai mitológia alapelemét is a tűz szimbólumaként tartják számon. Egyszerre hordozza magában a szenvedély és az energia jellemvonásait. Túl sok tűz elem serkenti a Chi áramlását, ami végül dühbe, türelmetlenségbe, lobbanékonyságba, akaraterőbe torkollik. Hogy ezt elkerüld, egyensúlyozz. Olyan helyiségekbe vigyél tüzet, ahol hideg van, és rideg a hangulat. Ha benned is hasonló érzések dúlnak – fázol és kedvetlen vagy, egy piros ruhadarab segíteni fog!

Az elemek jellemzőin túl azt is tudnod kell, hogy nem jó, ha azok közül csak egyet honosítasz meg a lakásban – például a fát. Ha nem viszel mellé vizet, a fa nem növekedhet, így te magad sem fejlődhetsz életteredben. Ezt a Chi áramlása is türközi, amit abból fogsz érzékelni, hogy ha akadály van az elemek között a lakásban, te is feszültebbnek, idegesebbnek, nyugtalanabbnak, aggódóbbnak, elégedetlennek, szomorúnak, féltékenynek, dühösnek, félénknek vagy egyszerűen csak üresnek érzed majd magad.

És ez még nem minden. Az elemek listája a Yin és a Yanggal lesz teljes, amelyről azonban a következő „Feng Shui leckében” olvashatsz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek