KuriózumFelmérések szerint már közel 500 millió állat veszett oda az Ausztráliában tomboló...

Felmérések szerint már közel 500 millió állat veszett oda az Ausztráliában tomboló erdőtűz miatt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ausztráliát példátlan katasztrófa sújtja már hosszú hetek óta. A tomboló erdőtűz egyelőre megfékezhetetlennek látszik és már idáig is felbecsülhetetlen károkat okozott. Családok kellett elhagyják otthonaikat, falvakat, városokat kellett kitelepíteni, de ami a legszörnyűbb, hogy egyre több és több állatfaj válik a tűz martalékává.

Az ausztráliai erdőtűz már múlt év decemberétől ostromolja a szigetkontinens délkeleti részeit, de mára már szinte egész Ausztrália területén óriási gondok vannak. Jelentések szerint mindezidáig 15 ember vesztette életét a tűz miatt, és még ennél sokkal több személyt nyilvánítottak eltűntnek.

A Sydney-i Egyetem becslései szerint a pusztító erdőtűz idáig 500 millió vadon élő állat életét követelte. Chris Dickman, a felmérés vezetője elmondta, hogy megfigyeléseik alapján számtalan madárfaj, hüllőfaj és emlős egyedei pusztultak el a lángok miatt, arról nem is beszélve, hogy a megmenekült állatok élőhelyeinek jó része is odaveszett.

„Az előzetes megfigyeléseink szerint, a súlyos mértékben leégett területek menedékhely- és táplálékhiányt okoznak az állatok számára. Legfőképpen a vörös róka és a vadmacska példányai vannak veszélyben, ugyanis számuk drasztikus csökkenést mutat.” – nyilatkozta Dickman.

A felmérés adatai szerint viszont a tomboló erdőtűz legnagyobb áldozata a koala populáció lesz, mivel lassú mozgásuk miatt nehézkes a menekülésük, ráadásul egyetlen táplálékuk, az eukaliptusz fa, magas olajtartalma miatt rendkívül gyúlékony.

Sussan Ley, szövetségi környezetvédelmi miniszter a pénteken az ausztrál ABC Radio-nak az nyilatkozta, hogy a szigetország koalapopulációjának közel 30%-át már elvesztették, ami rendkívül sajnálatos hír mindannyiunk számára.

Most van szükség az emberi összefogásra, így ki ahol tud, segítsen. Számtalan szervezet, környezetvédő mozgalom indított adománygyűjtést a tűz ellen harcolók megsegítésére. A sok kicsi, sokra megy, ha teheted, cselekedj te is!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek