KuriózumFegyencek, csengőszó!

Fegyencek, csengőszó!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Manapság egy új szemlélet kezdi felütni a fejét. Az emberek úgy fest kezdik elfogadni, hogy testmozgás nélkül pár év alatt pont azt a nem kívánt és öregedő testalkatot fogják (el)viselni, amitől mindig is féltek. Így mindenki kutatásba kezdett, és előkerülnek a rég elfeledett egészséges edzésmódszerek.

Ezek közé sorolható Paul “Coach” Wade – Fegyencedzés c. könyve is, ami fura módon egy egész mozgalmat (ha lehet így nevezni) indított el az interneten, és a házi “edzőtermekben”.

A könyv lényege, hogy csupán saját testünk, testsúlyunk mozgatásával formáljuk alakunkat a kívánt, idealizált mintára. Mindezt otthon, saját időbeosztással és teljesen ingyen, részletekig kidolgozott edzéstervvel, tippekkel, gyakorlatokkal és magyarázatokkal.

Arra figyeltem fel, hogy az interneten egyre több blogot és weboldalt lehet felfedezni, ami ezzel foglalkozik, és épülőben van a fegyenc-tábor. Tippeket, tanácsokat kérhetünk egészen barátságos emberektől, akik már ezt az edzést végzik, és mind pozitív dolgokról számolnak be.

Mindez remélhetőleg összefüggésben áll egy nemrégiben megjelent hírrel a tudomány világából, miszerint a nagyra becsült brit kutatói közösség betegséggé szándékszik nyilvánítani a lustaságot, mint sok érrendszeri, emésztési, pszichológiai betegség elsődleges okozója. Véleményük szerint a lustaság hosszútávon olyan betegségek visszafordíthatatlan kiváltója lehet, amit orvosilag csak tünet-szinten lehet kezelni, de mivel a lustaság nincs betegségnek nyilvánítva, így kevesen veszik komolyan a “mozogjon többet!” intelmeket.

Elképzelhető, hogy a “Ön rendkívül lusta, és ez brutálisan elkezdte leépíteni a szervezetét” orvosi diagnózis meggyőzőbb lenne, ha mondjuk a lustaság ténylegesen egy betegségként lenne kezelve össztársadalmi szinten.

Hozzátenném, hogy ugyanezen kutatói gárda tavaly sikeresen felvetette az elhízást, mint betegséget a tényleges betegségek listájára, így talán ez esetben is sikerrel járnak, és több kocogó, sportoló embert láthatunk a parkokban, mint cigarettázót.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek