Ha nem a falun élő nagyszülőktől kapjuk a friss tojást, hanem az üzletekben, piacról szerezzük be azokat, akkor a legfontosabb teendő az, hogy meggyőződjünk arról, hogy a termék friss-e.

tojasteszt

Itt van 2 egyszerű kísérlet, amelyet érdemes elvégezni, ha szeretnénk tudni, hogy a tojások, amiket elfogyasztani készülünk, ehetők-e, vagy pedig ki lehet dobni őket.

Egy üvegedénybe öntsünk vizet, és tegyük bele a tojásokat, egyszerre, csak egyet, majd nézzük meg mi fog történni.

Ha a tojás friss, teljesen le fog merülni az edény aljára. Ha a tojás se nem friss, de még nem is mondható réginek, akkor az egyik fele fogja érinteni az edény alját, a másik meg felemelkedik.

Azt a tojást viszont semmiképp ne együk meg, amelyik a víz felszínén fog lebegni, hiszen az már fogyasztásra nem alkalmas.

A hallásunk alapján is megállapítható, hogy friss tojással állunk-e szemben, avagy sem. Fogjuk meg a tojást, tartsuk közel a fülünkhöz, és rázzuk meg. Ha nem hallunk semmit, akkor a termék friss, amennyiben hang szűrődik ki, akkor valami baj van, inkább ne együk meg.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.