HolotropikumEzt kell tenned kihűlés, fagyás esetén - Elsősegély hidegártalmakra

Ezt kell tenned kihűlés, fagyás esetén – Elsősegély hidegártalmakra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Itt a hideg időszak, a fagyos szél, a hó ezért szükséges fokozottan odafigyelni a hidegártalmakra, azok tüneteire, kezelésére. Mik a teendők, ha egy családtag, ismerős vagy barát hidegártalom áldozata lesz? Mikor válik életveszélyessé a folyamat? Mi mit tehetünk és, mikor szükséges szakember hívni? Ezekre a kérdésekre kapjuk meg többek között a választ bejegyzésben.

ferfi-hidegben

Hosszan tartó hideg hatására az egész szervezetet érintő elváltozás- hipotermia- léphet fel, illetve helyi elváltozások-fagyások- alakulnak ki a fedetlen területeken és végtagokon.

Mi a hipotermia, és hogyan ismerhető fel?

A test hőszabályzó központja a külső hatásokkal dacolva mindig próbálja fenntartani az ideális belső hőmérsékletet. Azonban extrém esetekben a test hőmérséklete radikális változásokat szenvedhet. A lehűlés során a szervezet több hőt ad le, mint amennyit termelni képes. A hosszan tartó hideg hatására a test hőmérséklete 36-34 Celsius alá csökken. A perifériás erek összehúzódnak, a szív frekvenciája változik, a légzés szapora lesz és az akaratlan izommozgás (didergés) jelentkezik, így hőt igyekszik termelni. A test hőmérsékletének további csökkenése során a bőr sápadt és hideg lesz, a légzés ritmusa is lelassul, a pulzus pedig gyengébbé és szabálytalanabbá válik. Ha tovább folytatódik a hideghatás, akkor megjelenik az általános elgyengülés, a tudat kezd beszűkülni, koordinációs zavarok lépnek fel, álmosság, beszédzavar. Ezek a 32 Celsius fok körüli testhőmérsékletnél jelentkeznek. Ha ennél alacsonyabb lesz a testhőmérséklet, akkor a személy tudatát veszti, kóma és végül keringés és légzésleállás következik be.

hipotermia2

Mikor beszélünk fagyásról és mik a tünetei?

A fagyás a test egy bizonyos részének lokalizált kihűlése, ahol körülírt szövetkárosodás jön létre. A lokális hideghatásra az érintett testrész vérkeringése romlik. Először a bőrben futó, később a mélyebb szövetekben lévő erek is összehúzódnak, és mivel a keringés erősen károsodik a szöveti folyadék megfagy. A fagyás rendszerint a fedetlen vagy védtelen testrészeken jelentkezik, amelyek a leginkább ki vannak téve a fagyártalomnak. A lábujjakon, a lábon, a kézen, fülön, orron, állon alakul ki.

A fagyás négy különböző fokozata ismert a súlyosság függvényében. Első fokú fagyás esetén csak a bőr felszíni sejtjei érintettek, általában az orr, arc, fülek. Először a bőr sápadt, márványozott később kipirult. Ilyenkor égő szúró fájdalom jelentkezik. Ha az illető testrész továbbra is ki van téve a hidegnek, akkor másodfokú fagyás áll be. Ilyenkor a bőr kifehéredik, viaszos és feszes lesz. Zsibbadás, érzészavar áll be. Ebben a két esetben csak a bőr és a subcutis érintett, így ha a megfelelő intézkedéseket tesszük, akkor a maradandó szövetkárosodás elkerülhető. A harmad és negyedfokú fagyás esetén a bőr kezd felhólyagosodni, az alatt lévő szövetek is kezdnek károsodni, és beindul a fekélyképződés. A negyedik foknál szövetroncsolódás már az izmokat és csontokat is érinti és a megfagyott területek elhalnak, mumifikálódnak.

hipotermia3

Hogyan melegítsük fel a fagyott végtagot?

Elsőfokú felületes fagyás esetén a területeket óvatosan melegítsük fel. A hideg kezeket a beteg hónalja alá téve fokozatosan felmelegíthetjük. Szükség esetén enyhe óvatos dörzsöléssel masszírozással melegítsük a hideg testrészeket. Semmiképp ne használjunk agresszív felmelegítést (forró vízzel). A súlyosabb fagyás esetén a beteg szoros ruháját lazítsuk, meg a beteget hagyjuk lefeküdve. A fagyott területre helyezzünk steril kötést és ügyeljünk arra, hogy a területet ne érje nyomás. Súlyosabb fagyás esetén azonnal hívjunk mentőt, hiszen a beteg sürgősségi ellátásra szorul, esetleg szükséges lehet sebészi beavatkozás.

Elsősegélynyújtás a test lehűlése esetén!

Az áldozatot a lehető legkevesebb aktív mozgásnak tegyük ki, mivel a mozgatás hatására a perifériás területekről a hideg vér hirtelen a szívbe juthat, ahol súlyos ritmuszavarokat, vagy szívmegállást okozhat.
A legfontosabb, hogy csökkentsük a hő vesztést.

Szabadítsuk meg az áldozatot minden nedves ruhától. Minden nedves ruha csak tovább csökkenti a testhőmérsékletet. Ha a beteg eszméletlen vagy tehetetlen vágjuk le róla a ruhát. Győződjön meg arról, hogy a beteg száraz felületen fekszik és nincs kitéve szélnek, hóesésnek. A beteget a segítség megérkezéséig takarjuk be meleg takaróval.
Ha van rá lehetőség meg kell mérni a testhőmérsékletet. Amennyiben az 35 Celsius fok alá csökkent, akkor sürgősségi esetnek számít, és azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Amíg jön a segítség, melegítsük fel a testet. Ne masszírozzuk vagy súroljuk erőteljesen, mert az növelheti a szívérrendszeri történések kockázatát. Ha nincs száraz meleg pokróc vagy ruha, akkor használjuk a testünk melegét felmelegítésre. Amennyiben lehetőség van, akkor kezdjük a test melegítését a mellkas a nyak a fej területén és ne a kezek és lábaknál. Soha ne használjunk forró vizet vagy eszközöket, mint lámpa vagy direkt hőforrás, csak meleget. A végtagok hirtelen felmelegítése hideg vért nyom a keringésbe, ami eljutva a szívhez és tüdőhöz csak ronthat a helyzeten.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Adjunk a betegnek meleg folyadékot (pl. cukros tea), de kerüljük az alkohol tartalmú italokat. Figyelem az alkoholos italok mivel értágító hatással bírnak, csak tovább fokozzák a hő veszteséget. Ha a beteg nincs eszméleténél, ne próbáljuk megitatni, mert fulladásveszély áll fenn.

Hogy több energiát mozgósítson a szervezet az eszméleténél lévő betegnek adjunk szénhidrátokban, cukorban gazdag ételeket. A legajánlottabbak lehűlés esetén azok az ételek, amelyek szénhidrátban és zsírokban gazdagok.

A megfigyelést mindaddig kell folytatni, amíg lassan a hőmérséklet nem emelkedik. Folyamatosan cseréljük a meleg takarókat. A legfontosabb a légzés és a keringés állapotának a megfigyelése. Ha a beteg állapota nem javul rövid időn belül, akkor hívjunk orvosi segítséget.

Következő bejegyzésünkben arról olvashattok, hogy milyen intézkedéseket kell tennünk, hogy megelőzzük a fagyást és hipotermiát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek