HolotropikumEzt kell tenned, ha egyedül vagy és szívrohamtól szenvedsz!

Ezt kell tenned, ha egyedül vagy és szívrohamtól szenvedsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mi a teendő, ha nem tudsz segítséget hívni és szívrohamod van?

Ha úgy érzed, hogy szívrohamod van, természetesen a legfontosabb dolog az, hogy szakszerű segítséget kérj, és értesítsd a mentőket! Viszont, ha olyan helyen tartózkodsz, ahol teljesen egyedül vagy, és nincs lehetőséged arra, hogy segítséget kérj, akkor az alábbi dolgokat kell betartanod.

Előfordulhat, hogy egy olyan erdőben kirándulsz, ahol nincs térerő, és akkor jelentkezik a probléma. Próbáld megőrizni a nyugalmad, és alkalmazd az alábbi szabályokat!

1. Ha hirtelen erős mellkasi nyomást, és fájdalmat érzel, amihez hányingerszerű érzés, erős karfájdalom és gyengeség is társul, ne ess pánikba. Próbálj mélyeket lélegezni, és csak a lélegzetedre koncentrálni.

2. Az erős mellkasi fájdalom az akut miokardiális infarktus jele lehet. Ne próbáld saját magad diagnosztizálni, mindenképp hívd a 112-őt. Jelentsd be a tüneteid, és adj pontos helymeghatározást.

3. Ha otthon vagy a lakásban, nyisd ki az ajtót, és próbálj minél közelebb az ajtóhoz elhelyezkedni. Így ha súlyosbodik a probléma, még a szomszédaid is vigyázni tudnak rád, míg kijönnek a mentők.

4. Próbálj nyugodt maradni, mert a szorongás, és stressz csak még jobban terheli a szívet, és sokkal több oxigénre lesz szükséged. Ez egy ördögi kör, mert az infarktus pontosan azért következik be, mert a szív nem jut elég oxigénhez. Éppen ezért, ha stresszelsz, akkor csak rontasz a kialakult helyzeten.

Az infarktus azért következik be, mert a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Ennek oka pedig a koszorúerek érelmeszesedése, beszűkülése lehet.

5. Próbálj friss levegőhöz jutni, ha zárt helyen vagy, nyisd ki az ablakot, és lélegezz mélyeket. Ne köhögj, és ne csinálj semmi olyan dolgot, ami megerőltető lehet.

6. A klasszikus infarktus alatt kb. 15 percig tart az erős fájdalom. Ha közel vagy az ügyelethez, a tünetek észlelésekor menj be a kórházba. Vigyázz, ilyen állapotban veszélyes lehet a vezetés, inkább kérj meg valakit, hogy kísérjen el.

7. Az infarktus következtében nem feltétlenül alakulnak ki ritmuszavarok, éppen ezért nem minden eset vonja maga után, hogy 10 másodpercen belül elveszíted az eszméleted. 10, 30, de akár 60 percig is állandósulhatnak a tünetek különösebb változás nélkül, a lényeg az, hogy minél hamarabb menj orvoshoz.

8. Ne nyomkodd a mellkasod, saját magadnak nem tudsz elsősegélyt nyújtani! A levegőbefújást, és a mellkasi kompressziót (legalább 5-6 centire kell benyomni a mellkast) csak egy szakértő személy tudja elvégezni.

9. Ha nincs semmilyen gyógyszerallergiád, akkor egy szem aszpirint bevehetsz! (ez egy egészséges, normál testsúlyú felnőtt adagja)

10. Lehet, hogy te is hallottad már, hogy ilyenkor segítséget nyújthat a cayenne borsos víz, de egy ilyen súlyos esetben inkább ne kísérletezz.

11. Infarktus esetén nem létezik semmilyen gyors trükk vagy természetes módszer, amit bevethetsz! Az életeddel játszol! Hívd a 112-t!

12. Ha az infarktus masszív és a szív nagyrészét érinti, akár szívritmuszavar, majd kamrafibrilláció is jelentkezhet. Sajnos az ilyen eset nagyon veszélyes, ugyanis a szív leállásával végződhet. Ha a segítség időben érkezik, és kórházba szállítják a beteget, akkor nagyon sok esély van a túlélésre. A kamrafibrilláció másodperceken belül eszméletvesztéshez vezet. Ha nem kezelik, a betegnek általában görcsei alakulnak ki, majd kb. 5 percet követően végleges agykárosodás lép fel, mivel az agy nem kap megfelelő oxigént.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek