UtazásEzt az elfeledett kastélyt 1932-ben hagyták el egy tűzvész után. Egyszerűen csodálatos,...

Ezt az elfeledett kastélyt 1932-ben hagyták el egy tűzvész után. Egyszerűen csodálatos, amit magában rejt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha szóba kerülnek a kastélyok, legtöbbünknek a Grimm-mesék, vagy a Disney-rajzfilmek jutnak eszébe, pedig szerencsére jó pár ámulatba ejtő, több száz éves épület maradt fenn, amiben hajdanán igazi királyok, királynők éltek, alattvalóikkal együtt.

Mothe-Chandeniers1
Fotó: John Pilkington/Flickr.com

Ilyen a 13. században épült, a mai franciaországi Poitou-Charentes régióban található Château de la Mothe-Chandeniers, amely a hírhedt és nagy hatalommal bíró Barclay család otthonául szolgált. Most viszont senki sem lakik a kőfalak között, és az örökségvédők attól tartanak, hogy teljesen tönkremegy a kastély szerkezete.

A Barclay-k ugyan nem voltak királyok, viszont több uralkodói családhoz is szoros kapcsolat fűzte őket.

A középkorban az angolok kétszer is elfoglalták az impozáns épületet, de végül a franciáknak sikerült visszaszerezniük, és azóta is Franciaországhoz tartozik.

A francia forradalom idején a kastélyt feldúlták és kifosztották, több tulajdonosa is volt, de az 1932-ben kigyúlt műemléképület egy jó ideig senkinek sem kellett.

Mothe-Chandeniers6
Fotó: John Pilkington/Flickr.com

1981-ben azonban egy bizonyos tanár, Marc Deyemer megvásárolta az épületet, abban a reményben, hogy vissza tudja állítani a Mothe-Chandeniers régi fényét.

De az álom nem valósult meg, mert időközben egy bank is megvásárolt, egy a kastélyhoz tartozó ingatlanrészt, így a felújítás nem kezdődhetett el.

A kastély „igazi tulajdonosa” az évek múlásával a természet lett. Lépcsőit, bástyáit, falait benőtte a gaz, a fák koronája már egész épületrészeket borít be.

Mothe-Chandeniers8
Fotó: John Pilkington/Flickr.com

A csodás építmény sorsa még mindig nem dőlt el, addig is a romantika kedvelői gyönyörködhetnek ezekben a fantasztikus hangulatot árasztó felvételekben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek