KuriózumEzért olyan különlegesek a vörös színű macskák!

Ezért olyan különlegesek a vörös színű macskák!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kutatások szerint a vörös színű macskák sokkal barátságosabbak, és kedvesebbek, éppen ezért nagyobb társadalmi elismerésben részesülnek, mint a más színű macskák!

Ez a tény nem csak a macskatulajdonosok elfogult véleménye, hanem tudományosan is alátámasztott.

A vörös színért felelős gén nemhez kötött, éppen ezért sokkal több a hím vörös macska, mint a nőstény. Bár a kutatás még nem végleges, a hím macskákról úgy tartják, hogy kissé barátságosabbak, mint a nőstény macskák.

Mint kiderült, a macska nemén kívül más oka is van a vörös macskák egyediségének. Egy 1995-ös tanulmány alapján, megállapították, hogy a vörös színért felelős génváltozat nem túl gyakori, éppen ezért számos egyedi tulajdonság mutatható ki. A vizsgálathoz 30 francia macskapopulációt vizsgáltak 1982-1992 között, minden populációból 56-491 macskától gyűjtöttek adatokat. Három érdekes tényt találtak a vörös macskákkal kapcsolatban.

1. A vörös macskák a vidéki területeken, szemben a városi környezettel gyakoribbak. Ez azzal magyarázható, hogy a vörös macskák közkedveltebbek, és így nagyobb szaporodási sikereket érnek el bizonyos társadalmi körülmények között.

2. A vörös macskák ritkábban fordulnak elő olyan területeken, ahol nagyobb a halálozási kockázat. Ez a megállapítás azt jelzi, hogy a vörös macskák inkább vállalják a kockázatot, sokkal merészebbek, és ennek meg is van az ára.

3. A vörös macskák nagyobb szexuális dimorfizmust mutatnak. A vörös hímek súlya nagyobb, mint a más színű macskáké, a vörös nőstényeké pedig kisebb, mint a más színű macskáké. Ezt a mintát korábban már Ausztráliában is dokumentálták. A fizikai és viselkedési különbségek miatt a vörös macskák (különösen a hím macskák) más szaporodási stratégiára támaszkodhatnak.

Termetükből kifolyólag a vörös hím macskák nagyobb társadalmi státuszt élveznek, és ezáltal jobb szaporodási sikereket érnek el olyan vidéki helyeken, ahol a nőstények általában csak egy hímmel párosodnak.

Városi környezetben azonban társadalmi helyzetük nem biztos, hogy olyan messzire juttatja őket. Ebben a sűrű környezetben a nőstény macskák általában sok hím macskával párosodnak. A nagyobb hím macskák dominánsabbak és agresszívabbak, ami nagyobb szaporodási sikert és nagyobb elhalálozási kockázatot eredményez.

Bizonyos viselkedésért vagy más fizikai tulajdonságokért felelős gének (pl. testméret) öröklődhetnek a szőrzet színéért felelős géneken kívül.

És, hogy miért barátságosabbak a vörös hím macskák? Talán a domináns státuszuk és merész személyiségük miatt jobban érzik magukat az emberek társaságában, és kevésbé félnek, mint a más színű macskák.

Forrás: psychologytoday.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek