HolotropikumEzért ne aludj el vizes hajjal - 4 nyomos ok a vizes...

Ezért ne aludj el vizes hajjal – 4 nyomos ok a vizes hajjal való alvás ellen!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Néha egy zsúfolt nap után csak annyira jut időnk, hogy vegyünk egy gyors zuhanyt vagy fürdőt és irány már is az ágy. De nem is tudjuk mennyi egészségre káros következménye lehet, ha nem szentelünk időt a hajszárításra elalvás előtt.

Ezért ne aludj el vizes hajjal - 4 nyomos ok a vizes hajjal való alvás ellen!

Íme néhány nyomos érv az ellen, hogy még véletlenül se aludjunk el vizes tincsekkel.

1. Gombás fertőzések

Mint tudjuk a gombaspórák legszívesebben a nedves és meleg környezetben fordulnak elő. A vizes haj nagyon kedvező megtelepedési lehetőséget nyújt a gombáknak, amik a későbbiekben gombás fertőzésekhez, kiütésekhez, viszketéshez és gyulladáshoz is vezethet.

2. Bakteriális fertőzések

Mint ahogyan a legtöbb életformának a Földön, úgy a baktériumoknak is vízre van szükségük a túléléshez, ezért is telepednek meg előszeretettel a konyhában és a fürdőszobában. A hajad nedvességtartalma pont ideális környezet a baktériumok számára, így ha még nyirkos hajjal térsz nyugovóra a baktériumok könnyen áttelepedhetnek a párnahuzatra és az egész ágyneműre is.

3. Korpásodás

Annak ellenére, hogy a legköztudottabb oka a korpásodásnak a haj szárazsága, a legújabb kutatások szerint a haj korpásodásáért a Malassezia globosa nevezetű gombafaj a felelős. Ez a gombafaj beszivárog a hajtüszők közelébe és irritációt okozva a fejbőrön felgyorsítja a bőrsejtek elhalását.

4. Hajszálak töredezése

A nedves haj rendkívül rugalmas, éppen ezért is formázható olyan könnyen szárítás során. Ha a hajunk alvás közben szárad meg, akkor nagy az esélye, hogy összekuszálódik és reggel egy nagyon kócos hajkoronával ébredünk, aminek ha nekiállunk kifésülni könnyen kárt tehetünk a hajszálakban.

Hogyan védekezzünk természetes módon a gombás eredetű korpásodás ellen?

Mindenekelőtt figyeljünk oda a rendszeres higiéniára. Mossuk rendszeresen az ágyneműt, így elkerülhetjük a gombafajok megtelepedését.

Támogassuk az immunrendszerünket, mert a legtöbb esetben a korpásodás a gyenge immunrendszerű embereknél jelentkezik. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és változatosan.

Próbáljuk meg kerülni a vakarózást! Tudom, nehéz megállni, de fejbőr vakarásával csak rontunk a helyzeten. Ahelyett, hogy irritálnánk a területet kenegessük inkább Aloe vera kivonatú krémmel, ami hűsítő hatása révén enyhíti a kellemetlenséget.

Öblítsük le a fejbőrünket almaecetes oldattal. Az almaecetnek gombaölő hatása van, amit felerősíthetünk, ha a keverékhez adunk néhány csepp teafaolajat. A keveréket akár több percig is állni hagyhatjuk a hajunkon, így az összetevők még jobban ki tudják fejteni hatásukat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek