Ebben a húsban Omega-3 zsírsav is található! De mi az, ha nem a lazac?

Úgy tűnik, az utóbbi időben egyre több gazdaságban foglalkoznak mangalica tartással a hagyományos sertés helyett. A világhírű sertésfajta, a mangalica Magyarországon őshonos, a védett háziállatok listáján szerepel.

A mangalicatartó gazdák szerint a mangalica húsa sokkal egészségesebb, mint a sertésé, hiszen akárcsak a lazac, az olívaolaj, a pisztácia vagy a mandula, Omega-3 és 6 zsírsavat tartalmaz. A debreceni egyetemen végzett tanulmányok szerint a mangalica zsírjában megtalálható Omega 3 szintje 2-3-szor magasabb, mint egyes halfajták esetén.

Az Omega-3 és 6 zsírsav nagyon fontos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, csökkenti a rossz koleszterint és a trigliceridszintet, növeli a jó koleszterin szintjét. Védi a sejteket az oxidációtól, csökkenti a depresszió és a reuma kialakulásának esélyét.

A mangalica húsa magas minőségű fehérjét tartalmaz, a szervezet könnyen megemészti. Sok benne a B-vitamin, vasat és cinket tartalmaz. A mangalica zsírja nagyon lágy, mivel több telítetlen zsírt tartalmaz, alacsonyabb hőmérsékleten olvad, mint a többi sertés zsírja.

Ha valaki mangalicát akar tartani egy sor komoly szabályozásnak kell megfelelnie, pl. nem lehet iparilag előállított táppal etetni őket. Éppen ezért a mangalica húsa nagyon egészséges, hiszen a szabadtartás következtében nem tartalmaz toxikus méreganyagokat.

Azok is fogyaszthatják, akik bizonyos betegségek miatt orvosi tiltás miatt disznóhúst már nem ehetnek.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.