HolotropikumEzért fordul elő télen több szívroham!

Ezért fordul elő télen több szívroham!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Télen, a hőmérséklet csökkenése súlyos egészségügyi kockázatot jelent nemcsak a fagyás, a megfázás, a tüdőgyulladás vagy hipotermia tekintetében, hanem azért is, mert ebben az évszakban a szívműködés is változást szenved.

2019 novemberében, a JAMA Cardiology szakfolyóiratban, egy tanulmány jelent meg, amelyben több mint 274.000 svéd állampolgár megerősítette, hogy a szívroham előfordulása gyakoribb, ha a hőmérséklet 0 C fok alá esik. Ezeket az adatokat megerősítette egy másik, 2015-ben közzétett tanulmány, ezúttal a PLOS One-ban, amely szerint télen háromszor több az infarktus száma, mint nyáron.

A legnagyobb kockázati tényező a biológiai, mert az alacsony hőmérséklet az erek szűkülését okozza, ami ezáltal, fokozza a vérnyomást. Ezen kívül a tél súlyosbítja azt a tényt, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia a testhőmérséklet fenntartása érdekében, mert ha a hőmérséklet 35 Celsius fok alá esik, akkor a test sebezhetővé válik a kihűlés miatt, amely károsítja a szív körül elhelyezkedő izmokat.

Az életmód megváltoztatása

A hideg évszakban a normálnak tartott tevékenységek jobban igénybe veszik a szervezetet, mivel a séta néha azt jelenti, hogy a havon keresztül kell adott esetben gázolnunk, vagy csúszós felületen kell közlekednünk, illetve reggelenként az autót kell kiásnunk a hóból. Ilyen erődfeszítések esetén a szívnek több vért és oxigént kell pumpálnia a tüdőkbe, és adott esetekben, ez a megfeszített tempó szívproblémákat idézhet elő.

A táplálkozás

Télen az emberek több időt töltenek az otthonaikban és többet is esznek, főleg ünnepek alkalmával. A zsíros ételek, az alkohol, és a rendszeres edzés hiánya, megnövekedett koleszterinszinthez és feszültséghez vezet, ami veszélyezteti a szív megfelelő működését.

A stressz

Az ünnepek során felhalmozódott érzések növelik a stressz hormonok szintjét, de a meditációs technikák és a szabadidős tevékenységek elősegíthetik a jó közérzet fenntartását és a negatívizmus elkerülését. A hangulatunkat tehát az összes körülöttünk lévő tényező befolyásolja: a hőmérséklet, a fény, a fizikai aktivitás, az étel, de a komplikációk elkerülhetőek lehetnek, ha követjük a kardiológusok által nyújtott tanácsokat:

Öltözködjünk megfelelően – viseljünk kalapot, kesztyűt, zoknit és vastag ruházatot, hogy a test hőmérsékletét szinten tartsuk.

Maradjunk az otthonunkban, vagy a lehetőségekhez mérten próbáljunk meleg helyiségekben maradni, és ha szabadban kell dolgoznunk, tartsunk gyakran szünetet a melegedéshez.

Kerüljük az alkoholfogyasztást – az alkohol néhány pillanatra meleg érzetet kelt, de ez veszélyes lehet, ha újra kimegyünk a fagyba.

Igyekezzünk szünetek betartásával ellapátolni a felgyülemlett havat, mert ez a tevékenység megnehezíti a légzést és csökkenti az életfontosságú szervekbe jutó oxigén mennyiségét.

Gyakran mossunk kezet – a légúti fertőzések ugyanis növelik a szívroham kockázatát, de megfelelő higiéniával, ez megelőzhető.

Kérjünk segítséget – ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk, függetlenül a hét napjától vagy az időtől.

A szívroham tünetei a következők lehetnek

A tünetek a beteg életkorától és nemétől függően változhatnak, az alábbiak szerint:

  • hányinger;
  • hányás;
  • felsőtesten jelentkező fájdalom, ideértve a kéz-, hát-, a vállak, a nyak-, az állkapcsok-, vagy akár a hasi fájdalmat.
  • légzési nehézség;
  • nyomásérzés a mellkasban;
  • fáradtságérzet;
  • szédülés;
  • hideg verejték.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek