HolotropikumEzért fontos a K-vitamin az emberi szervezet számára

Ezért fontos a K-vitamin az emberi szervezet számára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hamarosan itt van a K-vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök – spenót, paprika, zöld saláták, spárga, karfiol, kelbimbó, málna, eper, zöld tea, avokádó – szezonja. A K-vitamin a D-, E- és az A-vitaminhoz hasonlóan a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik.

zoldsegek

A K-vitamin nélkül elképzelhetetlen a véralvadás, hisz hozzájárul az ehhez szükséges egyik fehérje, a protrombin képződéséhez. E mellett az egészséges csontképződésben is fontos szerepe van. Amennyiben valakinél K-vitamin hiány lép fel, csökken a vér protrombin-szintje, vérzékenység jelentkezhet, szélsőséges esetben akár gyomor- vagy bélvérzés, és vérhányás is előfordulhat, de a véres vizelet, vagy széklet szintén K-vitamin hiányra utalhat. Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin.

Véralvadás gátló gyógyszereket szedőknek azonban oda kell figyelniük a K-vitamin bevitelére, mivel a nagy mennyiségű vitamin ellensúlyozza a véralvadásgátló szer hatását. A trombózisra hajlamos betegek ugyan ehetnek például brokkolit vagy káposztát, csak arra kell figyelniük, hogy folyamatosan körülbelül azonos mennyiséget kell fogyasztaniuk ezekből az ételekből.

Vérzékeny betegek sem ajánlott túl nagy mennyiségű K-vitamint a véralvadást segítő gyógyszerrel együtt fogyasztani, mert túlzottan megnőhet a véralvadás veszélye a két szer együttes hatása miatt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek