HolotropikumEzért annyira fontos, hogy az orrunkon keresztül lélegezzünk, és ne a szánkon!

Ezért annyira fontos, hogy az orrunkon keresztül lélegezzünk, és ne a szánkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szájon át történő lélegzetvétel olyan, mintha meginnánk egy pohár vizet, amelyet a mocsárból merítettünk volna, és semmilyen szűrőrendszeren nem haladt volna át, és így jutott volna a gyomrunkba.

orrlegzes

Amikor az orrunkon keresztül lélegzünk, a beáramló levegő párássá válik, és a járatoknak, üregeknek köszönhetően megszűrődik, a nyálkás váladék felfogja a kórokozókat, amelyek nem tudnak bejutni a tüdőbe. Ha a szánkon veszünk levegőt, teljesen ellenőrizetlenül jut be a levegő, a sok káros mikroorganizmussal együtt.

Az emberek 30–40 százaléka a száján át veszi a levegőt, függetlenül attól, hogy éppen ül, szalad, vagy alszik, és nincsen tudatában ennek a problémának, nem tűnik fel neki, hogy valamit nem jól csinálnak.

A szájon át való lélegzés, bármennyire meglepő, több krónikus betegség okozója is lehet: ilyen a horkolás, a reggeli fáradtság, fejfájás, a kiszáradt száj szindróma. A gyerekek esetében a felső légúti fertőzések veszélye nagyobb, ha nem használják az orrukat, erősödhetnek az asztmás tünetek, de számolni kell az éjszakai vizeléssel, és különböző irritációkkal is.

Egy egészséges ember a nap 24 órájában az orrán keresztül kellene szuszogjon.

Amennyiben a szájon át lélegzünk, akkor szén-dioxid hiány léphet fel, és az a vérerek összehúzódását vonja maga után. Szembe kell nézünk a Bohr-effektussal is, amely azt jelenti, hogy a magas szén-dioxid szint hatására csökken a hemoglobin oxigénkötő képessége, ugyanakkor kevesebb oxigén jut el a sejtekhez, szervekhez. Ennek pszichikai következménye is van: stressz, függőség, alvászavar, rossz közérzet.

Továbbá még jelentkezhetnek izomgörcsök, a fertőzésveszélyről, a hormonzavarokról, gyulladásokról, a vérerek károsodásáról nem is beszélve.

Az orron át történő lélegzetvétel során nitrogén oxid keletkezik, amely kitágítja a vérereket, ezáltal csökkentve a vérnyomást, ami a szívroham túlélési esélyét is növeli.

A nitrogén oxid tulajdonképpen egy hormon, amely képes elpusztítani a vírusokat, élősködőket, káros sejtburjánzásokat. Emellett javítja a memóriát, elősegíti a mély és pihentető alvást, és a tanulásra is jó hatással van.

A szájon át lélegzés során nitrogén oxid nem tud kialakulni, így annak jótékony hatását nem tudjuk kihasználni.

Az orrban található üregek és járatok úgy épülnek fel, hogy a rajtuk keresztül átáramló levegőt párássá tegyék, és ezáltal az orrváladék kiszűrheti a baktériumok, vírusok 98–99 százalékát. Ezért fontos, hogy az orrunkon vegyünk levegőt, és tudatosan figyeljünk erre. Megkérhetjük a párunkat is, hogy figyelmeztessen, amennyiben ismét a szánkon keresztül lélegzünk, ha pedig az orrunk eldugult, azon nyomban orrcsepp, vagy természetes illóolajok segítségével tisztítsuk ki, hogy ismét az orrunkon tudjuk felvenni és kifújni a levegőt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek