KuriózumEzer leszármazottja van az első sziámi ikerpárnak

Ezer leszármazottja van az első sziámi ikerpárnak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Thaiföldhöz tartozó Sziám tartományban született az első, világhírnevet szerző sziámi ikerpár, így innen származik az ikrek összenövését jelző sziámi orvosi szakszó.

sziami-ikrek

A Bunker fivérek, Chung és Eng, ami kínaiul jobbot és balt jelent, apjuk halászcsónakjában születtek meg 1811. május 11-én. A helybéliek nem nézték jó szemmel az ikreket, meg akarták ölni a gyerekeket, de végül a sziámi király megkegyelmezett nekik, mondván minderről ők nem tehetnek.

A mellkasuknál összenőtt ikerpár később cirkuszokban lépett fel, miután egy angol üzletember úgymond kibérelte őket anyjuktól, aki cserébe 30 hónapon keresztül 500 dollárt kapott. A fiúk így már 17 éves korukban Amerikát és Európát is bejárták.

Miután megtanultak angolul, észrevették, hogy a menedzserük nem igazán az ő érdeküket szolgálja, így otthagyták a férfit és saját karrierjük építésébe kezdtek. Saját műsorszámokkal léptek fel, és ez bizony az anyagiakban is megmutatkozott, szép kis vagyont sikerült szerezniük maguknak, ráadásul elérték azt is, hogy többé ne szörnyszülötteknek tekintsék őket, így más akkori hírességek is szívesen jelentek meg velük egy társaságban.

Mindketten nagyon intelligensek voltak, mégis Chung volt a dominánsabb, Engnek nem igazán jutott idő, hogy kifejezhesse magát testvére mellett. 20 éves korukra az ikrek igencsak sikeressé váltak, ráadásul még jó egészségnek is örvendtek, mindez azért vált valóra, mert képesek voltak kiaknázni különös testi adottságaikat.

Később megszerezték az amerikai állampolgárságot is, ekkor vették fel a Bunker nevet is. Észak-Karolinában egy 80 hektáros birtokot vásároltak, ahol egy tágas házat is felépítettek. Természetesen akkoriban rabszolgákra is szükség volt, hogy a gazdaságot működtetni lehessen, így az ikrek is rabszolgatartóvá váltak.

sziami-ikrek2

Mindenük megvolt, de mégis hiányzott a család, így 30 évesen egy testvérpárt vettek el feleségül, az ikreknek és feleségeiknek összesen 21 gyerekük született, az ő leszármazottaik száma már több mint ezer főre tehető.

Az asszonyok egy idő után nem jöttek ki egymással, ezért külön-külön házat építettek nekik, egymástól két kilométeres távolságra. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy háromnaponta egyszer az egyik házban laktak, máskor a másikban.

A polgárháború idején veszélybe került vagyonuk, ugyanis rabszolgáik egy részét elveszítették, de miután európai körútra indultak, ismét stabilizálódott anyagi helyzetük. A körút végeztével Chungot szélütés érte, ez valószínűleg az alkohol számlájára is írható volt, hiszen Engel sokat veszekedtek az italozása miatt, ugyanis a csendesebb testvér ki nem állhatta az alkohol szagát.

Ezután többé nem hagyták el birtokukat, 63 éves korukban haltak meg, előbb Chung távozott, aki tüdőgyulladást kapott, Eng pedig Chung után 3 óra múlva szívroham következtében hunyt el.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek