HolotropikumEzekre a betegségekre vagy hajlamos a szemszíned függvényében!

Ezekre a betegségekre vagy hajlamos a szemszíned függvényében!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezekre a betegségekre vagy leginkább hajlamos a szemszíned függvényében!

Számos tanulmány foglalkozik a szem pigmentjei és a bizonyos betegségek közötti összefüggés kutatásával. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan estet, amely összefüggésben áll a szem színével.

Hogyan alakul ki a szemünk színe?

A szem színe poligén jellegű, vagyis több adott gén határozza meg, és főként a szem íriszében jelen lévő pigmentek mennyisége és típusa szerint alakul ki. Ezeket a pigmenteket befolyásolja az írisz pigment hám melanintartalma, a kötőszövet, és az írisz kötőszövetének sejtsűrűsége.

Minden szín esetében jelen van az írisz pigmenthámja az eumelanin nevű barnás fekete pigment. Az írisz kötőszövetének sejtsűrűsége befolyásolja a pigment által elnyelt fény mennyiségét.

Ezt már olvastad? 7 dolog, ami megváltoztathatja a szemed színét

Kék szemek öröklése

A szem színének kialakulása mindkét szülő szemszínétől függ. Bár a barna szín a domináns, mégis befolyásoló hatással lehet rá egy kék színű szem.

Így alakul ki a szemszín általában:

– ha mindkét szülőnek barna a szeme, annak valószínűsége, hogy gyermekeik szeme is barna színű lesz, meghaladja a 70%-ot;

– ha az egyik szülőnek barna, a másiknak pedig kék színű szeme van, akkor nagy valószínűséggel a gyermek inkább barna szemű lesz, mert ez a domináns, de előfordulhat azért kivétel;

– ha mindkét szülőnek kék a szeme, akkor minden bizonnyal a gyermeknek kék lesz a szeme. Körülbelül 10% annak a valószínűsége, hogy a kék szemű szülők gyermekének nem lesz kék szeme.

Ezt már olvastad? Ezért olyan különlegesek a kék szemű emberek: az emberek 8-10%-a rendelkezik ezzel a szemszínnel

Milyen betegségeink lehetnek a szem színének függvényében?

Az uvealis melanoma a szemrák egyik formája, 5-ből 1 esetben inkább a világosabb szemszínű emberek esetében fordul elő. Bizonyos pszichológiai tanulmányok alapján kimutatták, hogy az emberek nagyrésze első ránézésre megbízhatóbbnak tartja a sötét színű szemű embereket, mint a kék, zöld, vagy szürke szeműeket.

Egy 2011-es kutatás alapján összefüggést találtak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása és a világos színű bőr és szem között.

A sötét szemű emberek a megnövekedett melaninmennyiség miatt ritkábban küzdenek hallásproblémákkal.

Az endometriózis a világos szemű nőket érinti inkább, ez a betegség ugyanazzal a génnel áll összefüggésben, amely meghatározza a szem színét.

A pupillák különböző tágulásai az idegrendszeri rendellenességek, a szélsőséges stroke vagy más genetikai betegség jelei lehetnek.

A sötét szemű embereknél nagyobb a szürkehályog veszélye, derült ki egy ausztrál tanulmányból.

A makula degeneráció inkább a világos szemű emberek körében gyakoribb.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek