LélektárEzeket minden embernek tudnia kell a chakrákról!

Ezeket minden embernek tudnia kell a chakrákról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Chakra szanszkrit eredetű szó, melynek jelentése kerék, vagy kerek. Egy filozófiai fogalom, melyet a tradicionális indiai medicina az emberi testben levő, kör alakú energiaörvények jelölésére használ.

chakra

Az ember a csakráin keresztül kommunikál az őt körülvevő világgal, ezek minden helyzetben folyamatos energiacserét biztosítanak. Mindegyik csakrából egy bizonyos számú energiacsatorna sugárzik („nadi”), melyeket a buddhista jóga szirmoknak vagy energiasugaraknak nevez. A tisztán látók úgy látják ezeket, mint egy-egy színes fénycsomót, különböző számú szirmokkal, melyek egy központból indulnak ki (gyakran lótuszvirág képében jelenik meg).

A 7 csakra vagy fő energiaközpont a gerincoszlop mentén helyezkedik el, a fejtetőtől egészen a keresztcsont szintjéig. Ezek mindegyikét a spirituális törvények irányítják, a tudat azon elvein működnek, melyek alapján harmóniát, boldogságot és jólétet érhetünk el életünkben.

Első központ: gyökércsakra

A szanszkrit nyelven „muladhara” nevű gyökércsakra a gerincoszlop alján, a keresztcsont tájékánál található. Ez irányítja a legfontosabb életszükségleteket. Amikor ez a csakra tiszta és szabadon áramlik keresztül rajta az energia, akkor stabilnak és magabiztosnak érezzük magunkat abban, hogy szükségleteinket könnyedén ki tudjuk elégíteni. Elzáródása szorongást, aggodalmat válthat ki belőlünk.

Ez az első központ a Karma Törvényének irányítása alatt áll. Arra, hogy maximalizáld tetteid pozitív következményeinek lehetőségét, testedet a választás meghatározásának eszközeként használhatod.

Ismerd fel az előtted levő lehetőségeket és hallgass a tested által adott jelzésekre. Ezek a gyökércsakra által kiváltott érzések lehetnek kényelmesek és kényelmetlenek is. Tested minden lehetséges döntést vagy a biztonság igényének kielégítéseként, vagy a fenyegetettség növekedéseként értékel. Az első csakra, mely összeköt a földi élettel és az anyagi világgal, arról szolgáltat fontos információt, hogy tetteid következményei táplálékként vagy méregként térnek-e vissza hozzád.

Második központ: a kreativitás csakrája

Ez a csakra („svadhishtana”) a kreativitással van kapcsolatban, annak minden értelmezési formájában. A nemi szervek tájékán helyezkedik el, energiái a kreatív készséget táplálják és szerepe van a biológiai reprodukcióban, de ugyanúgy ez tesz képessé a művészetre, a sikeres üzlet vagy harmonikus szerelmi élet kialakítására is.

A második csakrában él a Minimális Erőfeszítés Törvénye. Amikor ezen a központon áramlik keresztül az energia, akkor valósítod meg életed. Bármilyen problémára a megoldás előbb a kreativitás mélyebb szintjeiről jön, mintsem a nehézségek szintjéről. A kreativitás az a folyamat, amikor egy adott alapanyag különböző részeit más-más helyzetbe és kontextusba tudjuk rendezni.

Például a zeneszerző esetében, amikor ugyanazokat a hangjegyeket más-más sorrendben és rendszerben illesztve egymáshoz olyan művet alkot, amely addig nem létezett. A második csakra alapanyagként a gyökér-csakrát használja , hogy minden nap új világot alkosson belőle.

A harmadik központ: az energia csakrája

Az energia-csakra („manipura”) a napfonat szintjén található. Ez a belső erők helye. Mikor ez a központ nyitva van az energiaáramlások előtt, akkor képes vagy szándékaidat és vágyaidat gyakorlatba ültetni, ha viszont blokkolva van valami által, akkor frusztrált és tehetetlen vagy.

A Szándék és Vágy Törvénye irányítja. A szándékok és vágyak érzése a lelkünkben fogalmazódik meg. Ezek magok, melyeket, ha figyelemmel és akarattal táplálunk, akkor a teljes kifejeződés és megvalósulás virágaiként bomlanak ki. Fontos, hogy tudatában légy minden nemű szándékodnak, hogy ne érjen meglepetés, mikor ezek gyümölcsöznek. A vágyak megnyilvánulásának folyamata a tudatosítással kezdődik, ezt a gondolkodással való kiterjesztés követi, miután végül a szándék elengedése és az eredmény megvalósítása jön.

Irányíthatod tetteidet, de nem irányíthatod tetteid gyümölcseit. Engedd szabadon áramolni a harmadik csakrád energiáit, szándékaid fénye és melege pedig beragyogja a világot.

Negyedik központ: a szívcsakra

A szívcsakra a szeretet és együttérzés, empátia egyesítő energiáját képezi. Az „anahata” a mellkas közepén van. Amikor ez a központ blokkolva van, akkor a másoktól való elidegenedés érzése kerít hatalmába. Ha tisztán áramlik rajta az energia, akkor életed minden lényével mély kapcsolatban érzed magad.

Az Adok-Kapok Törvénye irányítja ezt a csakrát. Az élet különböző szakaszaiban számos különböző formát ölthet a szeretet. Más a gyermek szeretete anyja iránt és más az anya szeretete gyermeke iránt. Más a baráti szeretet és más a szerelmesé. Mindennek ellenére a szeretet minden szinten közös szála az egyesítés élménye, az elválaszt(ód)ás felülmúlása.

Ez a szív természete.

Minden ajándékozás egyben részesülés is. Valahányszor elfogadsz egy ajándékot, felajánlod valakinek az ajándékozás lehetőségét. Mint ahogy a fizikai szív is akkor marad életben, ha vért kap a perifériáról – amit majd tovább pumpál – , úgy a lelki szív is akkor egészséges, amikor szeretetet ad és kap annak minden formájában.

Az ötödik központ: a kifejezés csakrája

A nyaki csakra („visshuddha”) a kifejezés központja. Amikor nyitva van az áramlás előtt, akkor képesek vagyunk kifejezni és közölni szükségleteinket. Ha az energiaáramlás akadályozott, akkor azt érezzük, hogy nem hallanak minket, nem hallják kiáltásainkat, mert nem tudjuk kifejezni azokat. Ez a gátoltság gyakran van összefüggésben pajzsmirigy-betegségekkel vagy krónikus nyaki fájdalommal.

Ezt a központot az Elválasztás Törvénye irányítja. A nyitott torok-csakra lehetőséget ad a gondtalan kifejezésre, kritika nélküli kinyilvánulásra. Ez azonban nem jogosít fel arra, hogy szándékosan bántó vagy sértő dolgokat mondjunk, épp ellenkezőleg: arra ösztönöz, hogy emberségesen hangot adjunk szükségleteinknek. Ha szabad áramlás történik ezen a központon, akkor nem tölt el aggodalom annak kapcsán, hogy mások miként reagálnak látásmódunkra.

Az Elválasztás Törvénye emlékeztet arra, hogy megválaszthatod saját szavaidat és reakcióidat, de nem befolyásolhatod a szavaidra és tetteidre kapott választ.

A hatodik központ: az ösztön csakrája

Az „ajna” a homlokon található. Amikor nyitva van, akkor érzed, hogy mély kapcsolatban vagy belső hangoddal, elkalauzolva érzed magad a választásaid tárházában. A homlokcsakra akadályozottsága kétségeket és önbizalomhiányt szül.

Az Ok-Okozat Törvénye irányítja ezt a központot. Van benned egy bölcs belső hang, amely a természeted legmagasabb szintű kifejezése felé kalauzol téged. Hallgass erre a hangra. Csendesítsd le azt a belső vihart, amit mások hangja kavar, hogy meghallhasd saját lényed üzeneteit. Neki csak egy vágya van: hogy úgy tekints természetedre, mint az isteni forrásra.

A hetedik központ: a tudat csakrája

A „dahaswara” vagy korona csakra lótuszvirágként jelenik meg a fej tetején. Amikor kinyílnak szirmai, akkor helyreáll a teljesség emléke, tudod, hogy természeted végtelen, hogy egy testet öltött lélek vagy.

A Tiszta Képesség Körvénye irányítja ezt a csakrát. A korona csakrán áramló energiák arra emlékeztetnek, hogy végtelen természeted csak időlegesen van testbe zárva.

„Ugyanolyan hatalmas a szív lótuszának belseje, mint amilyen hatalmas a túlvilág végtelensége.” – mondja egy jógameditációs bölcsesség. Születésedtől fogva azért vagy itt, hogy felfedezd a rajtad kívüli világot. A meditáció pedig a belső világod felfedezése. A jóga arra képez, hogy ugyanolyan természetességgel bánj a gondolataid, érzéseid, emlékeid, vágyaid és képzelőerőd belső világával, mint amilyen természetesen kezeled a külvilág történéseit.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek