HolotropikumEzeket a halakat ne fogyaszd

Ezeket a halakat ne fogyaszd

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tengerek és óceánok vize már nem az, ami egykor volt, hisz az ipari termelés okozta szennyeződések miatt egyre kevésbé biztosíthat optimális környezetet a benne élő halaknak, így az szennyezett vízben élő halak fogyasztása veszélyt jelent az egészségre.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

A Földön ugyan még vannak olyan élővizek, amelyek eddig elkerülték a szennyezést, ám az azokban élő halak fogyasztását korlátozzák, mivel a kihalás szélén állnak. Az alábbiakban hat olyan halfajtáról olvashatnak, amelyek fogyasztása a fenti okok miatt nem ajánlott.

Importharcsa: a külföldi harcsák nagy többsége Vietnamból származik, abból az országból, ahol köztudomásúan a halakat antibiotikumokkal hizlalják.

Tőkehal: a túlhalászás miatt az atlanti tőkehal a kihalás szélére sodródott, ezért a hatóságok a különösen védett fajok listájára vették fel.

Rombuszhal: a tőkehalhoz hasonlóan a rombuszhal is a veszélyeztetett fajok listáján található, mivel előfordulási aránya 1 százalék alá süllyedt, ami a halpopuláció méretét és hozamát hosszú távon veszélyezteti. Fogyasszunk helyette laposhalat, vagy harcsát.

Atlanti lazac: a legtöbb atlanti lazac fertőzött halgazdaságokból kerül ki, ezért helyettük az alaszkai lazac fogyasztása javasolt.

Cápa: a tápláléklánc csúcsán álló cápa esetén nagy a veszélye annak, hogy a hal higannyal fertőzött. Ráadásul a cápák száma egyre csökken, ami veszélyezteti az ökoszisztémát is. Cápauszony helyett ezért fogyasszunk laposhalat vagy makrélát.

Tonhal: a legújabb kutatások szerint az atlanti tonhal erősen szennyezett higannyal, ráadásul a veszélyeztetett fajok listáján is előkelő helyen szerepel, hisz az eltűnés veszélye fenyegeti. Fogyasszunk helyette inkább kanadai tonhalat, amely ugyan szintén higannyal szennyezett, de annak mértéke nem veszélyes az egészségre.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek