HolotropikumEzekben a társbetegségekben szenvedtek az olaszországi koronavírus áldozatai - az eddigi legnagyobb...

Ezekben a társbetegségekben szenvedtek az olaszországi koronavírus áldozatai – az eddigi legnagyobb olasz tanulmány

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Megszületett, az eddigi legnagyobb olasz tanulmány, amelyet az első 6800 elhunyt személy statisztikai adata alapján végeztek Olaszországban. Ebből kitűnik, hogy a halálos áldozatok átlagéletkora 78 év volt.

Sajnos nem csak az időskorúak vannak veszélyben. Haláleseteket regisztráltak már a 30 éves korosztálytól kezdődően (összesen 17 haláleset volt 30 és 39 év között). A legmagasabb halálozási arány a 80 és 89 év közötti korosztálynál volt, 2702 regisztrált halálesettel. A megbetegedett és elhunyt nők aránya sokkal kisebb, hozzávetőleg csak fele annyi, mint a férfiak száma.

A koronavírus fertőzés súlyosabb lefolyására fogékonyabbak a krónikus betegségben szenvedők. Legnagyobb a rizikó az ischaemiás szívbetegségben, a pitvarfibrillációban és a szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében. Ezt követi a rizikótényezők sorában az agyvérzés, szívinfarktus, magas vérnyomás, cukorbetegség, demencia, krónikus tüdőbetegség, rákos betegség (elmúlt 5 évben), májcirrózis és krónikus veseelégtelenség.

Szoros összefüggést találtak (710 vizsgált személy adatai alapján) a meglévő krónikus betegségek száma és az elhalálozási arány között. Azon személyek esetében, ahol nem volt egyáltalán krónikus társbetegség 2.7 % volt a halálozási arány, míg a három, vagy annál több már meglévő patológiával élő betegek esetében az elhalálozási arány 50% fölé emelkedett.

A leggyakoribb tünet a láz illetve a nehézlégzés volt, ezt követte a köhögés, hasmenés és véres köpet.

A tanulmány nagymértékben hozzásegít ahhoz, hogy megértsük mennyire fontos idős és beteg szeretteink védelme, és segít időben tudatosítani azokat a tüneteket, amelyek a fertőzésre utalnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek