Biztosan mindenki megtapasztalta már, hogy a szürke, ködös, felhős téli hónapok után milyen jó érzés, mikor először megyünk ki sétálni a márciusi langyosabb, napos időjárásban. A magyarázat egyszerű, a szervezetünk ugyanis ki volt éhezve a D-vitaminra, amihez végre hosszú idő után hozzájuthatott.

d-vitamin-nap

A D-vitaminhiány tünetei

Vérvizsgálattal lehet kimutatni leginkább, hogy valóban D-vitaminhiányban szenvedünk-e, de az emberek biztosan nem állnak sorba, hogy elvégeztessék ezeket az analíziseket. Azonban van pár tünet, ami a hiányra utalhat.

Először is a közérzetünk ingadózása jelezheti azt, hogy nem kap elég D-vitamint a szervezetünk. Levertnek, fáradtnak, kedvetlennek érezzük magunkat, akárcsak egy szürke téli délután. Amennyiben napsütés ér bennünket, hirtelen megugrik a szerotonin nevű hormonszint, amely a közérzetünket befolyásolja, jobb kedvre derülünk, ismét beindul a kalandvágyunk, boldogabbak leszünk tőle.

A D-vitaminhiányra utalhat a gyakori csontfájás is, és ha ez rendszeresen fáradtsággal párosul, akkor nagyon nagy az esélye, hogy kevés van az szóban forgó vitaminból a szervezetünkben.

Ne feledjük, hogy ha a rosszkedv, csontfájással együtt jelentkezik, akkor menjünk el orvoshoz, és kérjük, hogy végezzenek vérvizsgálatot, amiből kiderülhet, hogy milyen mértékben van jelen a vérünkben D-vitamin. Ez azért fontos, mert az orvosok sokszor krónikus fáradtságot, vagy fibromyalgiát állapítanak meg, tévesen.

Az is figyelmeztető jel lehet, ha a homlokunkon gyakran jelennek meg verejtékcseppek, az orvosok is erről érdeklődnek leggyakrabban, akiknél felmerülhet a D-vitaminhiány. Ugyanezt kérdezik a kismamáktól is a gyerekorvosok, hiszen ha az újszülött feje gyakran izzad, akkor pótolni kell a D-vitamint.

A gyomorműködésre is figyelni kell, hiszen ha nem működik megfelelően az emésztés, a zsírokat nem tudja kellő mértékben lebontani a szervezet, akkor lehetséges, hogy e mögött D-vitaminhiány húzódhat.

Egy másik tünet lehet az 50 évnél idősebb személyek bőrszíne is, akiknek sötétebb árnyalatú bőrük van, az ő esetükben fontos, hogy szervezetüket ellássák D-vitaminnal.

A D-vitamin rendkívül egészséges és fontos, kimutatták, hogy akiknél nincsen ezen a téren hiány, alacsony a rákos betegségek előfordulásának aránya. A szívbetegségek is kisebb eséllyel jelentkeznek azoknál, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, ezáltal nem fenyegeti őket a stroke, vagy a magas vérnyomás sem.

A legegyszerűbb módja, hogy D-vitaminból feltöltekezzünk, ha megfelelő védelem mellett kimegyünk a napra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.