HolotropikumEz történik a szervezeteddel, ha túl sok sót fogyasztasz

Ez történik a szervezeteddel, ha túl sok sót fogyasztasz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nátrium-klorid, vagy köznapi nevén konyhasó, egy hihetetlenül fontos és nélkülözhetetlen vegyület az emberi szervezet számára. Fenntartja a test elektrolit szintjét, és megköti a sejtek nedvességtartalmát, ráadásul az idegek közötti szinapszisokban is jelentős szerepet játszik. És nem utolsó sorban kulcsfontosságú az emésztése folyamatokban.

Ez történik a szervezeteddel, ha túl sok sót fogyasztasz

Mindig is vita tárgyát képezte, hogy mennyi is az ideális napi sóbevitel. Sokan teljesen só mentes életet élnek, mások pedig már-már túlságosan bátran is használják ételeik ízesítésére. Mindkettő igencsak veszélyes, mert sem a túl kevés, sem a túl sok só fogyasztás ártalmas lehet a szervezet megfelelő működésére. Az ajánlott napi mennyiség 1500 és 2300 mg közöttire tehető.

Viszont hosszútávon, ha túlságosan meghaladjuk ezt az értéket, komoly egészségi problémáink adódhatnak:

1. Gyulladások jelentkezhetnek a testben és testsúlygyarapodás is bekövetkezhet

A túlzott sóbevitel arra kényszeríti a veséket, hogy minél több vizet tartsanak vissza, hiszen a sónak vízvisszatartó hatása van, így könnyedén kialakulhat a test különböző részein az ödéma. Tehát a testsúlygyarapodás a víz visszatartásának következtében jelentkezik, nem elhízás miatt.

2. Vesekő

A nátrium-klorid fölösleg miatt a vesék több kalciumot kénytelenek kiválasztani a vizeletbe. A magas koncentrációjú kalcium gyakran kombinálódik más ásványi anyagokkal, mint például oxálsav és foszfor, amelyek összetapadásuk miatt „köveket” hoznak létre a vesékben.

3. Keringési betegségek

A túl sok só határozottan egészségtelen a szív számára. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a legtöbb szív és keringési probléma a túlzott só fogyasztáshoz vezethető vissza.

4. Szellemi hanyatlás

Egy 2011-es kanadai tanulmány szerint azok a felnőttek, akik magas sótartalmú ételeket fogyasztottak nagyobb rizikónak voltak kitéve a szellemi frissességüket illetően, hiszen „már maga a nátrium-klorid nagy veszélyt jelent az ülőmunkát végzők számára”.

5. Rontja a csontok egészségét

A csontjaink egészségének megőrzése érdekében köztudottan magas kalcium tartalmú ételeket kell fogyasztanunk, viszont a túlzott só csökkenti a csontok kalciumtartalmát, ami csontritkuláshoz vezethet.

Fenntartani a sómennyiség megfelelő és egészséges egyensúlyát igencsak nehéz, viszont segítségünkre lehet a mértékletesség, fogyasszunk minél több friss alapanyagokból készült fogást, és mellőzzük a félkész ételeket, melyek a magas sótartalom mellett rengeteg adalékanyagot is tartalmaznak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek