UtazásEz Erdély egyik leggyönyörűbb települése. Ezt látnod kell!

Ez Erdély egyik leggyönyörűbb települése. Ezt látnod kell!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Székelykő lábánál, az erdélyi Fehér megyében találhatjuk a legnyugatibb székely települést, Torockót. A gyönyörű fekvésű települést évről-évre egyre több turista keresi fel, 75 százalékuk külföldről érkezik.

Fotó: wikimedia.org
Fotó: wikimedia.org

A központban található mintegy 300 ház gyönyörűen restaurálva, eredeti építészeti sajátosságait megőrizve fogadja a kirándulókat. Az egyik legrégebbi lakóház egy bányászé volt, hiszen Torockó eredetileg bányászvárosként működött több száz évvel ezelőtt, mikor is Stájerországból bajor bányászok költöztek ide.

A házak a 17. és a 19. században épültek, éppen ennek köszönhetően 1999-ben Torockó Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért, így Románia egyetlen ilyen kitüntetett településévé vált. A Székelykő hármas csúcsa, a táj felfedezése és annak szépsége arra ösztönözte a helyieket, hogy a hagyományos mezőgazdaság helyett inkább agroturizmussal foglalkozzanak.

Az itt található tárgyakból, eszközökből egy néprajzi múzeumot is létrehoztak, amely évente 12 és 14 ezer közötti látogatót vonz. A turisták megismerkedhetnek a hagyományos ételekkel, italokkal, helyi kézművesektől pedig népi eszközöket vásárolhatnak. Vár is állott itt egykoron, a Székelykő 1117 méter magas, nyugati csúcsánál, ma már csak egy kevés alapfal található meg a helyszínen.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek