Számos kutatás alapján kimutatták, hogy a zöld tea gátolja a rákos betegségek és a szívbetegség kialakulásának a kockázatát, és csökkenti a magas vérnyomást.

A zöld és a fekete teában található egyes vegyületek, mint például a katechinek, ellazítják az erek körüli izmokat, ezáltal csökkentik a vérnyomást. Az első csésze teát Kínában több mint 4 000 évvel ezelőtt fogyasztották el, majd szép lassan a víz után a világ egyik legnépszerűbb italává vált.

A zöld teát és a fekete teát is a Camellia sinensis leveleiből nyerik, de a nem erjesztett levelekből készült zöld teának erősebb az antioxidáns hatása. A fekete tea az oxidációs folyamat során veszít antioxidáns hatásából.

Számos tanulmány bizonyította, hogy a zöld tea gátolja a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és csökkenti a magas vérnyomást. Az azonban még nem bizonyított pontosan, hogyan működik a vérnyomásra gyakorolt hatása. A kaliforniai Irvine Egyetem és a dán Koppenhágai Egyetem tudósai szerint a tea antioxidánsai megnyitják az ioncsatornákat és ellazítják az erek körüli izmokat.

Megelőzhető kockázati tényezők

A kutatások során elért eredmények segíthetnek olyan hatékonyabb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek világszerte emberek millióinak segíthetnek.

Az Országos Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint a vérnyomás normalizálása vagy csökkentése segíthet megelőzni a krónikus vesebetegségeket, a szívrohamot, a szívelégtelenséget és akár a demenciát is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte több mint egymilliárd ember szenved magas vérnyomásban.

A teában található katechinek megnyitják az erek izomhártyáinak fehérjecsatornáit. A szakértők szerint a zöld teában lévő katechinek aktiválják a KCNQ5 nevű káliumionokat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.