Tudni, hogy hat hónapod van még csak az életedből, nem lehet túl kellemes dolog. Az ilyen hír olyan, akár derült égből a villámcsapás. Ennél a férfinél tüdőrákot diagnosztizáltak, és bár az orvosok legfeljebb fél évet adtak neki, ő erre mégis rácáfolt, és tette ezt úgy, hogy megtagadta a kemoterápiát.

És sikerült neki kemoterápia nélkül kigyógyulni a tüdőrákból!

A nytimes.com információi szerint 1976-ban, a görög származású Stamatis Moraitisnél kilenc orvos diagnosztizált tüdőrákot az Egyesült Államokban. Mindegyik azt tanácsolta neki, hogy vegyen részt kemoterápián, de ő nem volt hajlandó, és visszatért hazájába, azt gondolván, hogy az Egyesült Államokban a temetés sokkal többe kerülne, mint Görögországban.

Miután hazatért hazájába, Stamatis ideje nagy részét az ágyban töltötte. Anyja és felesége felügyelte őt. Egy vasárnap reggel elment a templomba, ahol nagyapja szolgált. Ott találkozott gyermekkori barátaival, és órákig elbeszélgettek egymással. Csevegésüket pedig rengeteg borral „fűszerezték”.

A következő hónapokban Stamatis egészsége szemmel láthatóan javulni kezdett, mindenféle kezelés nélkül. Mivel jól érezte magát, úgy döntött, hogy zöldséget kezd termeszteni a kertjében. Nem remélte, hogy esetleg majd ő is eszik belőle, de arra gondolt, hogy rokonai élvezni fogják ezeket a zöldségeket.

Kilenc hónappal a diagnózis után úgy tűnt, hogy Stamatis egyre inkább kezd talpra állni. Betakarította a maga által ültetett zöldségeket a kertből, és a szőlősét is naponta gondozta.

Napi teendői alapján teljesen egészséges embernek nézett ki: reggel felébredt, megreggelizett, délig dolgozott a szőlőben, ebédelt, majd pihent egy keveset. Este kocsmába ment és éjfélig dominót játszott a barátaival.

Három évtizeddel később, amikor 97 éves lett, Stamatis visszatért az Egyesült Államokba, hogy megkeresse az őt diagnosztizáló orvosokat és mesélje el számukra a vele történt csodát. Nem kicsit lepődött meg, amikor megtudta, hogy az orvosok, akik 30 évvel ezelőtt az ő esete fölött konzultáltak, már rég visszaadták lelküket a Teremtőnek.

A tüdőrák gyógyulásának rejtélye, az életmód

A görög sziget, ahol Stamatis élt, híres egészséges konyhájáról. Ebben a helyzetben egyáltalán nem meglepő, hogy a görögök nagyon kis százaléka szenvednek súlyos betegségekben. Azok az ételek, amelyeket rendszeresen fogyasztanak, mint amilyen az olívaolaj, a zöldségek, a teljes kiőrlésű termékek, a joghurt és a fűszerek (oregánó, petrezselyem, metélőhagyma) az egészséges életmód alappillérei.

Sőt, a görögök nem fogyasztanak sok húst, csupán egy adagnyi vörös húsra korlátozódnak hetente. A görög szigeteken minden lakosnak lehetősége van saját veteményeskertre és néhány állatra.

Ezenkívül nyugodt életet élnek. Mindig van mit enniük, és minőségi időt töltenek családjukkal és barátaikkal. Nappal nem kényszerítik őket a munkára, ezért sokan közülük inkább késő este dolgoznak. El kell ismerni, hogy ez sokkal jobb választás, mint egy egész napos munka után hazajönni, és a tévé előtt a kanapén egy tál pattogatott kukoricával a kezünkben ücsörögni.

A görög szigetek lakói elégedettek életmódjukkal, és azt állítják, hogy hosszú életük (átlagosan 90 évet élnek) a nagyon tiszta levegőnek és saját maguk termesztett bornak köszönhető.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.